Θεοδωρίδου: «Ναι στον εμβολιασμό των άνω των 30 ετών με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Περιορισμένες είναι οι μελέτες για το όφελος του εμβολιασμού της τέταρτης δόσης (δεύτερης αναμνηστικής) στα άτομα κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Ωστόσο, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, όπως είπε, μπορεί κατά περίπτωση και θα έχει την ευκαιρία να εμβολιαστεί και ο πολίτης άνω των 30 ετών.

«Η τέταρτη δόση δεν αφορά τον υγιή πληθυσμό από 30 έως 60 ετών, όμως υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα, γι’ αυτό και θα πρέπει να μιλήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους», ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Παραθέτοντας διευκρινίσεις για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό στους πολίτες από 30 έως και 60 ετών η κα. Θεοδωρίδου, ξεκίνησε με μία αναδρομή.

Όπως ανέφερε, στις 3 Μαΐου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ανασκόπησε τα δεδομένα και είχε συστήσει τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 70 ετών, σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

«Αυτό έγινε διότι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της ανοσιακής διαφυγής, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της συμπεριφοράς των πολιτών, τα κρούσματα τον τελευταίο καιρό αυξήθηκαν. Ευτυχώς όμως, λόγω κυρίως του εμβολιασμού, οδηγούν σε μικρό αριθμό νοσηλειών», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ακολούθως, η ΕΕΕ αποφάσισε στις 27 Ιουνίου να συστήσει την τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 70 ετών και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα και σε πολίτες από 30 έως 60 ετών. «Η δόση αυτή αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλειών», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Θεοδωρίδου: «Θα θέλαμε πιο ισχυρά επιστημονικά δεδομένα για τους κάτω των 60 ετών – Είναι θέμα χρόνου να τα έχουμε»

Αναφορικά με τα άτομα ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, η ΕΕΕ επισημαίνει, όπως τόνισε η ίδια, ότι το όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένο.

«Ωστόσο, συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων, η επιτροπή συμφωνεί να προτείνεται ο εμβολιασμός, εφόσον το επιλέξουν οι πολίτες και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους», όπως ξεκαθάρισε.

Δικαιολόγησε δε τη σύσταση της επιτροπής, εξηγώντας ότι φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία πως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα του γενικού πληθυσμού, είναι περιορισμένο το όφελος από την τέταρτη δόση.

  «Τα επιστημονικά δεδομένα θα θέλαμε να είναι πιο ισχυρά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη λόγω χρόνου. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες μελέτες με πρώιμα αποτελέσματα που δείχνουν πως η 4η δόση είναι αποτελεσματική, «αλλά πιο σίγουροι για τα αποτελέσματα θα είμαστε εφόσον περάσει μία σημαντική περίοδος από την εφαρμογή της» τόνισε.

Η ίδια κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι οι συστάσεις για τον κορονοϊό γίνονται σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, την παγκόσμια πορεία του κορονοϊού, αλλά και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών κατέληξε πως η 4η δόση αφορά τα ευάλωτα -λόγω σοβαρών παθήσεων – άτομα, τους ηλικιωμένους αλλά και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνεται τέσσερις μήνες μετά από την τρίτη δόση.

Θεοδωρίδου: «Οι πολίτες να μην περιμένουν το καινούργιο εμβόλιο το φθινόπωρο»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν οι πολίτες αξίζει να περιμένουν τα εμβόλια που θα καλύπτουν και τις παραλλαγές Όμικρον του ιού, αυτά δηλαδή που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Phizer και Moderna, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ακόμα βρίσκονται στην φάση της κλινικής μελέτης φάση ΙΙ και ΙΙΙ, και τόνισε πως ο στόχος είναι να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα μπορεί να προφυλάσσει από όλες τις μεταλλάξεις, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Μέχρι τότε λοιπόν, όπως τόνισε, καλό είναι οι ευπαθείς ομάδες αλλά και ηλικιωμένοι να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση καθώς «έχουμε τώρα στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι λάθος να μην το χρησιμοποιήσουμε για τις ευάλωτες ομάδες»

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι είναι υπαρκτό το φαινόμενο της ανοσοδιαφυγής, δηλαδή ότι παρότι εμβολιαζόμαστε, έχουμε πολλές επαναλοιμώξεις, αλλά τόνισε ότι ενώ αυξάνεται ο αριθμός τους, η σοβαρή νόσηση και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.