Θεοδωρίδου: Οι παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά – Με λίγα ή καθόλου συμπτώματα οι εμβολιασμένοι που προσβάλλονται από Όμικρον

  • Γιάννα Σουλάκη
Όμικρον
Στην παραλλαγή Όμικρον και τη μεταδοτικότητά της που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί απόλυτα, αναφέρθηκε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ημέρες και πρόσθεσε πως και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα.

Στα νεότερα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Μέχρι 10 Δεκεμβρίου στην Αμερική, όπως είπε, είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων σε παιδιά και από αυτές καταγράφηκαν 3.233 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, το 97% από αυτές όχι σοβαρές. Η μέση ηλικία ήταν τα 9 έτη και ήταν τα μισά κορίτσια και τα μισά αγόρια.

Οι πιο συχνές από αυτές ήταν:

  • Πόνος στο σημείο της ένεσης
  • Πυρετός
  • Κόπωση
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγία

Στην Ελλάδα τα παιδιά 5-11 ετών προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία για τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19. «Η εικόνα είναι πραγματικά γιορτινή», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σοβαρά περιστατικά

Σύμφωνα πάντα με την κυρία Θεοδωρίδου,  σε οκτώ περιπτώσεις παιδιών στις ΗΠΑ καταγράφηκε μυοκαρδίτιδα, με συμπτώματα ήπια και που υποχώρησαν γρήγορα. Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν ταχύτατα με πλήρη αποκατάσταση της υγείας του παιδιού.

«Η συχνότητα μίας περίπτωσης μυοκαρδίτιδας στο εκατομμύριο, επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι είναι υπαρκτή αλλά σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια», κατέληξε η ίδια.

Όλες οι αντιδράσεις ήταν παροδικές και ήπιες ανεξάρτητα από τη δόση, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Λιγότερο από 1% απουσίασε από το σχολείο ή ζήτησε συμβουλή γιατρού.

Θεοδωρίδου: Περιπτώσεις επαναμόλυνσης με την Όμικρον

Άτομα που έχουν νοσήσει μπορεί να επαναμολυνθούν, σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε πως είναι περιορισμένα τα δεδομένα για την βαρύτητα της νόσου. Υπάρχει, είπε η Καθηγήτρια, συγκρατημένη αισιοδοξία από στοιχεία που έρχονται από την Ν. Αφρική.

Τα άτομα που εισάγονται στο Νοσοκομείο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης, καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της «Όμικρον» είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.

Θεοδωρίδου: Η σημασία της τρίτης δόσης απέναντι στην Όμικρον

Η τρίτη δόση φαίνεται να προστατεύει σε σημαντικό βαθμό και από την παραλλαγή Όμικρον, παρότι τα στοιχεία ακόμη είναι πρώιμα, τόνισε η κα. Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι αυτή η αναμνηστική, όπως ονομάζεται, δόση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 76% όσον αφορά τη βαριά νόσηση. Η τρίτη δόση είναι 90% αποτελεσματική όσον αφορά το ίδιο στοιχείο αλλά και τις νοσηλείες που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, η ύπαρξη της τρίτης δόσης που προτείνεται, φαίνεται να προφυλάσσει από σοβαρή νόσηση, εξηγώντας ότι στο εξάμηνο μετά από τις δύο δόσεις η αποτελεσματικότητα έναντι στην όμικρον πέφτει στο 35% ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο ήταν 64% για τη Δέλτα.

Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι στη χώρα μας ο εμβολιασμός για όσους έχουν νοσήσει, θα πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες παρότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, όπως είπε, αλλά η σύσταση στην Ελλάδα παραμένει στους τρεις μήνες.