Θεοδωρίδου: Η κυτταρική ανοσία μπορεί να σώζει τον ιό Όμικρον – Πότε θα εγκριθεί το εμβόλιο στα παιδιά 5 έως 11 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Τους προβληματισμούς των ελλήνων επιστημόνων σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον μετέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μιλώντας η κυρία Θεοδωρίδου για τη μετάλλαξη Όμικρον, είπε ότι παρά την περιορισμένη εμπειρία που έχουμε, η νόσηση στους ασθενείς στην Νότια Αφρική ήταν ήπια με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες. Ωστόσο, οι ασθενείς ήταν μικροί σε ηλικία, συμπλήρωσε η ίδια. Η ίδια εξήγησε ότι είναι φυσικό να υπάρχει φόβος ότι λόγω της μετάλλαξης, τα εμβόλια μπορεί να είναι αναποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αναμένονται και επαναλειμώξεις στους εμβολιασμένους, αλλά το μέγεθος του προβλήματος θα είναι πάντα μικρό. Ο ιός, εξήγησε η ίδια, μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούν τα εμβόλια, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστική προστασία στην εξέλιξη της νόσου.

«Επομένως, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση από τις μεταλλάξεις, εξακολουθεί να είναι η ασπίδα προστασίας», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ σε 90 υγειονομικούς που έλαβαν την τρίτη δόση, και έγινε προσδιορισμός όλων των ειδικών αντισωμάτων, φάνηκε ότι ο αριθμός αντισωμάτων ήταν υψηλότερος από κάθε άλλη μέτρηση, σε οποιοδήποτε σημείο. Αυτό σημαίνει ότι η τρίτη δόση παράγει σημαντικό αριθμό εξουδετεροτικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της νόσου.

Θεοδωρίδου: Μελετάμε όλα τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς των παιδιών 5-11 ετών

Τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η χορήγηση του εμβολίου για τον κορονοϊό στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, αν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων έκρινε στις 25 Νοεμβρίου ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Οι μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά χρειάζονται το ένα τρίτο της ποσότητας του εμβολίου από αυτήν που χορηγείται σε άτομα άνω των 12 ετών. Με αυτήν την ποσότητα, τα παιδιά είχαν τον ίδιο αριθμό αντισωμάτων με τους ενήλικες», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

H ίδια τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα στη χώρα μας, αλλά και τα στοιχεία από άλλες χώρες που ήδη έχουν κάνει το εμβόλιο σε παιδιά αυτής της ηλικίας, όπως οι ΗΠΑ, και ακολούθως θα γνωμοδοτήσει για τα εμβόλια στα παιδιά.

Το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι στη χώρα μας πριν από τις 20 Δεκεμβρίου, όπως τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας.  «Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια θα έχουμε τον χρόνο να τεκμηριώσουμε και την άποψή μας», συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.