Θεοδωρίδου: Η 3η δόση προφυλάσσει κατά 80% από τον ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Η ταχεία επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο ο ΠΟΥ παραμένει αισιόδοξος, καθώς όπως αναφέρει, το 2022 θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας. Αυτό ανάφερε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότατα των εμβολίων για την Όμικρον, είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις δεν επαρκούν, ενώ άμεση προστασία προσφέρει η τρίτη δόση, ακόμη όμως δεν είναι γνωστή η διάρκειά της : «Mε την τρίτη δόση φαίνεται ότι προσφέρεται άμεση προστασία, αλλά ακόμα δε γνωρίζουμε για πόσο διάστημα», ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει στη Νότιο Αφρική, τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ξεκινά από 33% φτάνει ως το 55% ακόμα και στο 80%.

Πάντως όπως είπε «είναι σημαντικό να κρατήσουμε ότι από άλλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο προκύπτει ότι η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από εισαγωγή στο νοσοκομείο»

Η κυρία Θεοδωρίδου, για ακόμη μία φορά είπε ότι παραμένει σημαντική η κυτταρική ανοσία ακόμη και για την όμικρον για όσους έχουν νοσήσει και πρόσθεσε πως με την Όμικρον έχουμε μεν αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά ήπια κλινική νόσο.

Όπως εξήγησε υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο ιός με την παραλλαγή Όμικρον «πολλαπλασιάζεται ταχύτερα στους ιστούς του ανώτερου αναπνευστικού και τους βρόχους αλλά με αργούς ρυθμούς στους πνεύμονες και γενικότερα στο κατώτερο αναπνευστικό» και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή θετική, ωστόσο έσπευσε να πει ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν αφορά και τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Ασφαλή τα εμβόλια για τα παιδιά 5-12 ετών

Αναφερόμενη στα παιδιά ηλικίας πέντε έως 12 ετών και στην ασφάλεια των εμβολίων, είπε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 8,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί και επιβεβαιώνεται ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνος, πυρετός, κόπωση κεφαλαλγία που ίσως είναι πιο συχνές μετά τη δεύτερη δόση. Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη στους εφήβους ηλικίας 11 έως 17 ετών είπε ότι φάνηκε πως οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης σε έρευνα που έγινε σε πραγματικές συνθήκες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι όσον αφορά τους εφήβους 11 έως 17 ετών, επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα για επαναληπτική τρίτη δόση παρά μόνο για όσους έχουν σοβαρά νοσήματα και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Δεν αποκλείονται οι συλλοιμώξεις με την Όμικρον

Μιλώντας για τις συλλοιμώξεις, δηλαδή άλλες λοιμώξεις μαζί με την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί και να ταλαιπωρήσει κυρίως ανθρώπους ηλικιωμένους αλλά και ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γι’ αυτό εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός και το 2022, καθώς σύντομα -όπως προσέθεσε- θα έχουμε κοντά μας και την γρίπη.

Καταλήγοντας είπε ότι είναι σημαντική η συνεργασία των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο ώστε ο στόχος που είναι η ενδημικότητα του κορονοϊού να γίνει σύντομα πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν