Θεοδωρίδου: Είναι επίσημο! Και στους άνω των 65 το εμβόλιο της AstraZeneca – Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Σε όλα τα άτομα άνω των 65 ετών, δίχως ηλικιακό πλαφόν, θα χορηγείται πλέον και στη χώρα μας το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ. η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου.

«Αναφορικά με την προστασία του εμβολίου, οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων, και έτσι είχαμε αποφασίσει τη χορήγηση του εμβολίου από την ηλικία των 18 μέχρι και την ηλικία των 64 ετών. Διατυπώνοντας όμως από την αρχή τη θέση ότι οι συστάσεις μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Έτσι, σήμερα, και αφού έχουν προδημοσιευτεί τρεις μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, φαίνεται πως είναι αποτελεσματικό και σε άτομα με ηλικία μεγαλύτερη των 64 ετών.

Η πρώτη μελέτη, ανέφερε η καθηγήτρια, είναι από τη Σκωτία και αυτό που διαπιστώθηκε σε περίπου 5 εκατομμύρια άτομα είναι ότι ακόμη και με την πρώτη δόση του εμβολίου δείχνει ότι μειώθηκαν κατά 85% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η δεύτερη μελέτη αφορά σε 7,5 εκατομμύρια άτομα και φάνηκε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ετσι, και από τα δύο εμβόλια μειώνεται ο κίνδυνος κατά 80%. Με βάση αυτά τα δεδομένα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποιεί τις συστάσεις και χορηγείται σε όλες τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Θεοδωρίδου: «Δεν υπάρχουν άτομα πλήρως εμβολιασμένα σε ΜΕΘ»

Η ίδια παρατήρησε ωστόσο ότι αρκετά άτομα που ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, παρότι όπως προκύπτει από ελληνική μελέτη αυξήθηκε κατά 85,9% από το Νοέμβριο η πρόθεση για εμβολιασμό στους άνω των 70 ετών, και κατέληξε «χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού».

Επίσης έκανε τη διαπίστωση ότι στις ΜΕΘ δεν έχουν νοσηλευθεί άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, σύμφωνα και με τις αναφορές όσων εργάζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως είπε.

Η κυρία Θεοδωρίδου προσέθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία που αφορούν σε μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στη χώρα μας, λόγω των εμβολιασμών, αλλά επισήμανε ότι αρκετοί που οδηγούνται πλέον στις ΜΕΘ δεν είναι ηλικιωμένοι και σ’ αυτό φαίνεται ότι έχει συμβάλλει και ο εμβολιασμός.

Όπως επισήμανε, περίπου 1.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση στη χώρα μας, νόσησαν καθώς και 354 που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Ο αριθμός είναι σχετικά μικρός για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και εξήγησε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί αν κάποιος έχει μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό. Ωστόσο προσέθεσε πως τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά τόνισε πως αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, η νόσηση αυτή θα είναι πολύ πιο ήπια.

Για μια ακόμη φορά η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε όλους να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, καθώς αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία των εμβολιασμών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν