Θεοδωρίδου: «Δεν ευθύνεται το εμβόλιο για τους θανάτους ηλικιωμένων στη Νορβηγία»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Διευκρινίσεις σχετικά με τους θανάτους ηλικιωμένων που καταγράφηκαν στη Νορβηγία, έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών, από το Υπουργείο Υγείας.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων της Νορβηγίας, σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι 26 ηλικιωμένων δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με την διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην συγκεκριμένη χώρα.

«Καμία συσχέτιση δεν υπάρχει μεταξύ των θανάτων που καταγράφηκαν στη Νορβηγία και του εμβολίου του κορονοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, «τα δημοσιεύματα έσπευσαν εμμέσως να συνδέσουν τα γεγονότα».

«Σχετικά με μία σειρά θανάτων που αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματα για άτομα μεγάλης ηλικίας που είχαν εμβολιαστεί στη Νορβηγία, ο αντίστοιχος ΕΟΦ της χώρας, μόλις πριν από λίγο, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων», τόνισε.

Μάλιστα, οι ειδικοί από τη Νορβηγία ξεκαθαρίζουν ότι ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον ημερήσιο αριθμό φυσικών θανάτων. «Ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά και στη Νορβηγία, αλλά άτομα ηλικιωμένα και με σοβαρά προβλήματα και εύθραυστη υγεία θα αντιμετωπίζονται ακόμα πιο προσεκτικά», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Θοδωρίδου: «Ποιοι είναι οι τρεις παράμετροι αυστηρών ελέγχων στα εμβόλια»

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε ότι είναι φυσιολογικό να συζητούμε διάφορα θέματα όσο αυξάνονται τα ποσοστά του εμβολιασμού. Ωστόσο, όπως τόνισε τα εμβόλια ελέγχονται αυστηρά για τρία πράγματα: «Πρώτον, γίνεται ο έλεγχος ανοσογονικότητας, δηλαδή η ικανότητάς τους να δημιουργούν αντισώματα, δεύτερον, η αποτελεσματικότητα, δηλαδή η ικανότητα να προστατεύουν και, τρίτον, η ασφάλεια, δηλαδή η προστασία από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στις κλινικές μελέτες όπου ελέγχονται αυτά τα στοιχεία στα εμβόλια, η παρακολούθηση συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής τους, ώστε να ανιχνευθεί οποιαδήποτε σπάνια επιπλοκή ένα στο εκατομμύριο», συμπλήρωσε η ίδια.

Η κ. Θεοδωρίδου απάντησε επίσης σε τρεις συχνές -όπως είπε- ερωτήσεις που απασχολούν τον κόσμο και αφορούν την περίοδο του εμβολιασμού.

Η πρώτη ερώτηση είναι αν το εμβόλιο προκαλεί νόσο; Κατηγορηματικά απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι απολύτως λανθασμένο. «Εάν κάποιος νοσήσει ενώ είχε εμβολιαστεί, αυτό σημαίνει ότι ο λοίμωξη είχε δρομολογηθεί και προκληθεί προηγουμένως» ανέφερε.

Ένα δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο κάποιος μπορεί να έχει ένα θετικό τεστ αφού έχει εμβολιαστεί. «Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν θετικοποιεί ούτε το rapid ούτε το μοριακό έλεγχο», σημείωσε. Σε κάποιες περιπτώσεις που έχει παρατηρηθεί οι άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό, εξήγησε.

Για το χρονικό περιθώριο που απαιτείται από τη στιγμή που γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, η καθηγήτρια ήταν ξεκάθαρη και τόνισε ότι «15 ημέρες πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και 15 μέρες μετά, μπορούν να γίνουν και τα δύο αυτά εμβόλια».