Θεοδωρίδου: Αποτελεσματικά και τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ενάντια στην βρετανική μετάλλαξη

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Αποτελεσματικά απέναντι στη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας είναι και τα τρία εμβόλια, με τα οποία διενεργούνται οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και συγκεκριμένα της Pfizer / BioNTech, Moderna και AstraZeneca, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τη διενέργεια του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού στην Ελλάδα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή της η κα. Θεοδωρίδου, έχουν περάσει 2 μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας και σήμερα έχουμε τρία διαφορετικά εμβόλια, με τα οποία διενεργούνται οι εμβολιασμοί. Όπως εξήγησε η ίδια, η αξιολόγηση των ευρημάτων από τις επιστημονικές μελέτες εξελίσσεται παράλληλα με την εφαρμογή των εμβολιασμών.

Από τους ίδιους τους εμβολιασμούς στον πληθυσμό, έχει αποδειχθεί, όπως λέει η κα. Θεοδωρίδου, ότι «τα αποτελέσματα είναι εξίσου ίδια ή ακόμη και καλύτερα από τις κλινικές μελέτες. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί παγκοσμίως κανένα σήμα για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Και για τα τρία εμβόλια η σοβαρή νόσηση και η πρόληψη των θανάτων προσεγγίζει το 100%»

Σε αυτά προσέθεσε η κα. Θεοδωρίδου ότι μειώθηκε και η συμπτωματική λοίμωξη. Δηλαδή, τα εμβόλια προσφέρουν και ατομική προστασία «και συμβάλουν όμως και στη μείωση του φορτίου στο περιβάλλον», τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής.

Και τα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι και τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι αποτελεσματικά και δημιουργούν υψηλό αριθμό αντισωμάτων απέναντι στον μεταλλαγμένο βρετανικό ιό.

Σύντομα, πρόσθεσε θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, «που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μόνο μία δόση», όπως είπε η ίδια.

Όσο για τις διαφορές τους, αυτές εντοπίζονται μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης. Μελέτες και στη χώρα μας, σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου δείχνουν ότι με τα εμβόλια mRNA επιτυγχάνουν υψηλότατους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων, από την πρώτη κι όλας δόση. Άρα η επιμήκυνση μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης υπάρχει συζήτηση στη διεθνή βιβλιογραφία, αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερο διάστημα προστασίας.

Αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση, αυτή μπορεί να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική ακόμη και μετά από τρεις εβδομάδες.

«Πρόσφατη αξιολόγηση δεδομένων μεγάλης μελέτης στο εμβόλιο της AstraZeneca επιβεβαιώνει και την αποτελεσματικότητά του στις μεγάλες ηλικίες, κάτι που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα, δηλαδή να γίνεται και σε άτομα άνω των 65 ετών», είπε η κα. Θεοδωρίδου.

Ωστόσο, ακόμη και αν κάποιοι έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συμπεριφέρονται όπως και οι υπόλοιποι, πρόσθεσε. Διότι σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο ο εμβολιασμένος μπορούν να μολυνθεί και να συμβάλουν στην μετάδοση σε άλλους ανθρώπους.

«Ο ιός παραμονεύει. Για πόσο; Η απάντηση είναι άγνωστη και όλοι την περιμένουμε, διότι δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Θεμιστοκλέους: 30.000 εμβολιασμοί σήμερα – Θα ξεπεράσουμε τις 34.000 με ημερήσιο ρεκόρ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας αναμένεται στο τέλος Ιουνίου, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, ανέφερε παίρνοντας τον λόγο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε, από τον Δεκέμβριο που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, 915.000 πολίτες μας εμβολιάστηκαν και μέσα στην εβδομάδα θα ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς.

«Έχουμε καταγραφείς θερμοκρασίας σε όλα τα ψυγεία και καταγράφουμε και αναλύουμε τα δεδομένα. Στο κέντρο επιχειρήσεων υπάρχει ομάδα με ειδικούς επιστήμονες και δίνουν την απάντηση για οποιοδήποτε ερώτημα. Έχουμε κάνει περισσότερες από 300 μοναδικές διανομές στα νησιά έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι κάτοικοι. Έχουμε καταφέρει να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού στα νησιά. Στο Καστελόριζο έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον».

Σε ότι αφορά τις παρενέργειες, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 1.266 συμβάντα καταγεγραμμένα με κίτρινες κάρτες, και πολύ λίγα περιστατικά συνδέονται με το εμβόλιο. Συγκεκριμένα είπε ότι μόλις 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης έχουν εμφανιστεί, «οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί και οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους», τόνισε ο γενικός γραμματέας.