Θεμιστοκλέους: «Τσαρλατάνοι!» Τι είπε για τους αντιεμβολιαστές γιατρούς

  • Γιάννα Σουλάκη
αντιεμβολιαστές
Σκληρή γλώσσα για τους αντιεμβολιαστές χρησιμοποίησαν σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα "Ελευθερία", ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Με τον χαρακτηρισμό «τσαρλατάνοι» απάντησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σε ερώτηση σχετικά με τους αντιμεβολιαστές γιατρούς, οι οποίοι μάλιστα συμμετέχουν και σε διάφορα κινήματα.

«Όπως ξέρουμε από την ιστορία της ιατρική, αυτοί ονομάζονται «τσαρλατάνοι», ανέφερε συγκεκριμένα και εξήγησε: «Είναι αυτοί που σε μια μεγάλη δυσκολία εκμεταλλεύονται την κατάσταση και εκφράζουν μία διαφορετική άποψη. Η διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο, που δεν είναι ούτε πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης και είναι δουλειά των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς που το κάνουν αυτό», σημείωσε συγκεκριμένα.

Δείτε επίσης – Θεμιστοκλέους: Την Παρασκευή 30/7 ανοίγει η πλατφόρμα για τους 12-15 ετών – Όλα τα ποσοστά ανά ηλικία

Σχολιάζοντας δε το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς τους γιατρούς συμμετέχουν και σε αντιεμβολιαστικά κινήματα, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε πως η συμμετοχή τους, είναι απαράδεκτη:

«Η συμμετοχή γιατρών στο εμβολιαστικό κίνημα είναι απαράδεκτή. Εδώ δεν τίθεται θέμα ελευθερίας ή Δημοκρατίας, ούτε και ελεύθερης έκφρασης της άποψης. Κάποιος που είναι υγειονομικός, επιστήμονας, είναι υποχρεωμένος, σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, αλλά και τους νόμους του κράτους, να ακολουθεί διάφορους κανόνες», τόνισε ο ίδιος.

Θεοδωρίδου: «Οι αντιεμβολιαστές … δεν έχουν αυτιά να ακούσουν»

Στην τοποθέτησή της πάνω στο ίδιο θέμα των αντιεμβολιαστών και για το πως θα μπορούσαν ενδεχομένως αυτοί να πειστούν για το εμβόλιο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε κατ’ αρχήν πως τους διαχωρίζει από τους διστακτικούς:

«Για το θέμα των αντιεμβολιαστών, με είχανε ρωτήσει και σε μία άλλη συνέντευξη τι θα έλεγα σε αυτούς τους αντιεμβολιαστές. Μιλάμε για αντιεμβολιαστές και όχι για διστακτικούς. Δεν θα έλεγα τίποτα. Διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν. Αυτό είναι ένα γεγονός και μάλιστα προσπαθούν πολλοί να πείσουν κι αυτόν που πρεσβεύει υπέρ του εμβολιασμού. Νομίζω πως τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις που κάνουν για τη διαμαρτυρία, πιστεύω ότι κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούνε στα νοσοκομεία», τόνισε η καθηγήτρια.

Δείτε επίσης – Θεοδωρίδου: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους – Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές