Θεοδωρίδου: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους – Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

  • Γιάννα Σουλάκη
παιδιά
Στην αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους, αλλά και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τον ιό, αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Από την αρχή της πανδημίας έχει διαπιστωθεί ότι η νόσος στα παιδιά διαδράμει ήπια ή και ασυμπτωματικά, όμως, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, έχουν νοσηλευτεί παιδιά, παρά τα ήπια συμπτώματα που είχαν, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα κρούσματα ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους αυξάνονται ωστόσο, όπως τόνισε: «Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ραγδαία αύξηση στην παιδική και εφηβική ηλικία. Πρόκειται για ομάδες που αποτελούν πηγή διασποράς στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν, είναι τα ευάλωτα άτομα. Τα παιδιά είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μία πραγματικότητα που έχουν ζήσει η γονείς το περασμένο διάστημα. Σημαντικό είναι ότι οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και στην αναποτελεσματικότητα των εμβολίων», σημείωσε συγκεκριμένα.

Θεοδωρίδου: Επιπλοκές της Covid-19, αλλά και των εμβολίων στα παιδιά και τους εφήβους

Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στις βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου Covid-19 στα παιδιά.  Δεδομένα από διάφορες χώρες, όπως είπε, επιβεβαιώνουν τη σπανιότητα των περιστατικών παιδιών που εμφανίζουν το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Όμως το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα και στο post Covid syndrome στα παιδιά, και στα σωματικά όσο και ψυχικά συμπτώματα που παρουσιάζει. Το σύνδρομο αυτό, όπως είπε, συμβαίνει αφότου έχει περάσει η λοίμωξη Covid.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης, ενέκριναν από τον Μάιο το εμβόλιο της Pfizer για άτομα 12-15 ετών, ενώ την Παρασκευή η ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna για παιδιά 12-17 ετών.

Από τις μελέτες που έγιναν στα παιδιά φάνηκε ότι είναι ικανά και τα δύο εμβόλια να παράγουν αντισώματα, είναι αποτελεσματικά, και ασφαλή, καθώς παρουσιάζουν τις αντιδράσεις που έχουν και οι ενήλικες.

Στην ανακοίνωση της Moderna, ωστόσο, αναφέρεται ότι λόγω του μικρού αριθμού παιδιών δεν μπορούν να καταγραφούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η περικαρδίτιδα και η μυοκαρδίτιδα, όπου η συχνότητα είναι 18 περιστατικά στο 1 εκατομμύριο εμβολιασθέντων.

Σε όλα τα εμβόλια η επιτήρηση συνεχίζεται και μετά την έναρξη του εμβολιασμού σε πραγματικές συνθήκες. Πλέον, η κάθε χώρα στην ΕΕ μπορεί να εντάξει τα εμβόλια και στην παιδική ηλικία, κατέληξε.