Το θέμα με τους μονοσυνταξιούχους «κυνηγάει» ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την ασάφεια που διέπει το θέμα με τους μονοσυνταξιούχους του ΤΣΑΥ απασχολεί σοβαρά τα μέλη του ΦΣΘ που έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους νομικούς τον έλεγχο της συνταγματικότητας του μέτρου και τους τρόπους αντίδρασης των θιγόμενων υγειονομικών.

Διαβάστε παρακάτω την ενημέρωση από τον ΦΣΘ:

Τον φαρμακευτικό κλάδο απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα η κατάργηση με το άρθ. 94 ν. 4387/2016 του κλάδου Μονοσυνταξιούχων του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης ΤΣΑΥ. Οι φαρμακοποιοί που είχαν υπαχθεί στον κλάδο αυτόν προαιρετικά κατέβαλαν επί δεκαετίες αυξημένη ασφαλιστική εισφορά με την προσδοκία ότι θα λάβουν αυξημένη σύνταξη. Η προσαύξηση της σύνταξης σύμφωνα με το νόμο έφθανε το ποσοστό του 37,5 % επί της κύριας σύνταξης.

Με την κατάργηση του κλάδου τίθεται υπό αμφισβήτηση όχι μόνο το ύψος της δικαιούμενης προσαύξησης, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των μονοσυνταξιούχων, καθώς εξαρτάται από εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, βάσει της οποίας θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση. Όλα αυτά αποτελούν ασαφείς και αόριστες προϋποθέσεις και πάντως δεν υπάρχει χρονικό όριο εντός του οποίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους νομικούς τη μελέτη των επιπτώσεων του νέου νόμου, τον έλεγχο της συνταγματικότητας αυτού, καθώς και της συμβατότητάς του με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτίθεται σε συνεργασία και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους που θίγονται να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων των μελών του.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης