Θάνος Πλεύρης: Περιμένουμε νέο κύμα κορονοϊού, είμαστε αισιόδοξοι – Τι είπε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, τα πρόστιμα για τον εμβολιασμό και την επιστροφή των υγειονομικών στο ΕΣΥ, μίλησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Καλεσμένος στη πρωινή εκπομπή του Open βρέθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μίλησε για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον: «Δεν έχουμε τελειώσει από την πανδημία, είναι εδώ» είπε και συνέχισε λέγοντας πως «περιμένουμε ένα κύμα το οποίο θα έρθει. Αυτό που μας κάνει σχετικά αισιόδοξους είναι ότι είδαμε και στο κύμα του καλοκαιριού κρούσματα στον βαθμό του χειμώνα αλλά οι διασωληνώσεις είναι σταθερά κάτω από τις 100».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα διαθέσιμα εμβόλια τονίζοντας πως «τα εμβόλια της τελευταίας γενιάς είναι εδώ και 10 ημέρες διαθέσιμα. Υπήρχε μια αναμονή του κόσμου, τα εμβόλιά μας είναι τα τελευταία επικαιροποιημένα, δεν περιμένουμε άλλα, υπάρχει αύξηση στις ηλικίες άνω των 60 όπου υπάρχει σύσταση και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο».

Σημείωσε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία «οι εμβολιασμένοι και με τα προηγούμενα εμβόλια και με αυτά που προλαμβάνουν την νόσηση οι ευπαθείς ομάδες είναι 5-6 φορές είναι πιο ασφαλείς από το να μην νοσήσουν βαριά».

Συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάτω από 100 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ λόγω κορονοϊού καθώς «οι ευάλωτες ομάδες είναι εμβολιασμένες στο 92%».

Σχολίασε και την φράση του Σωτήρη Τσιόδρα ότι «αποτύχαμε με την πανδημία» λέγοντας πως ο Σωτήρης Τσιόδρας «αναφερόταν στην πολυφωνία που υπήρξε κάποια στιγμή στον επιστημονικό χώρο» σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο πρόστιμο που επιβλήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα του εμβολιασμού και αφού παρατήρησε ότι «με πολύ αυστηρά μέτρα πήγαμε από το 50% του εμβολιασμού στο 80%» στη συνέχεια εξήγησε ότι «το πρόστιμο εφαρμόστηκε για 3 μήνες και σταμάτησε και αυτό που παίρνουμε πίσω είναι ότι όσοι δέχθηκαν πρόστιμα και μετά εμβολιάστηκαν σε αυτούς να διαγράφεται. Με το πρόστιμο εμβολιάστηκαν 300.000 άνθρωποι».

Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν εκτός ΕΣΥ «ήταν από τις πιο σωστές αποφάσεις οι οποίες πήραμε».

«Άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην επιστήμη να είναι εκτός του ΕΣΥ. Ακόμα και οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν περισσότερο από τους εμβολιασμένους. Ως υπουργός Υγείας δεν θα μπορούσα να πάρω το βάρος ένας ογκολογικός ασθενής να κολλήσει και να μολυνθεί από ένα ανεμβολίαστο γιατρό» πρόσθεσε.

Τέλος, σημείωσε: «Τι μας είπε το ΣτΕ; Γιατί δεν έχω κρύψει ποτέ τη θέση μου ότι θα έπρεπε να είναι εκτός συνολικά δηλαδή να είναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός. Στην απόφαση που έκρινε το ΣτΕ ότι είναι συνταγματικό το μέτρο είπε ότι επειδή είναι ένα πράγματι μέτρο που παρεμβαίνει έντονα στην προσωπικότητα του ανθρώπου θα πρέπει να εκτιμάται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτή την έννοια θα εκτιμηθεί μέσα στον Οκτώβριο, περιμένουμε τα στοιχεία του Οκτωβρίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν