Θα αρχίσουν επιτέλους να ρέουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ οι εισφορές για την Υγεία;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το 2016 ο ΕΟΠΥΥ έλαβε από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης συνολικά 4,125 δισ. ευρώ, έναντι 3,46 δισ. ευρώ το 2015 και 3,34 δισ. ευρώ το 2014. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση βελτιώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας κάνουν από τώρα σχεδιασμούς για να σταματήσει εντελώς το φαινόμενο να παρακρατούν τα επιμέρους Ταμεία τις εισφορές που δίνονται για την Υγεία, δηλαδή για τον ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα αυτό "στοιχειώνει" το υπερταμείο από την πρώτη στιγμή της σύστασής του, τον Ιανουάριο του 2012.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το θέμα της απόδοσης στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλιστικών εισφορών από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στο υπουργείο Εργασίας, υπό την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιο Πετρόπουλο, και παρουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη και του διοικητή του ΕΦΚΑ, Αθανάσιο Μπακαλέξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη σύσκεψη, το 2016 η απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, σε αντίθεση με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και ορισμένων ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, το 2016 ο ΕΟΠΥΥ έλαβε από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης συνολικά 4,125 δισ. ευρώ, έναντι 3,46 δισ. ευρώ το 2015 και 3,34 δισ. ευρώ το 2014.

Η ενισχυμένη απόδοση των εισφορών σε συνδυασμό με τις δράσεις που έλαβε η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είχαν σαν αποτέλεσμα το 2016 την πλήρη ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, με παράλληλη αύξηση των χρηματοροών προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όπου το ποσό ξεπέρασε τα 580 εκατομμύρια ευρώ. Με την έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλών που δημιούργησαν οι προηγούμενες διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός πέτυχε τη μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων  οφειλών. Αντίθετα με τις ψευδείς διαδόσεις των γνωστών κύκλων ο ΕΟΠΥΥ, μειώνει τα ληξιπρόθεσμά του προς ιδιώτες παρόχους με γοργούς ρυθμούς, αφού στο τέλος του 2016 τα ληξιπρόθεσμα μειώθηκαν κατά 700 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.

Παράλληλα, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει στην εκπόνηση πλάνου πληρωμών για το 2017. Προκειμένου να εφαρμοστεί στο ακέραιο το ως άνω σχέδιο πληρωμών προς τους παρόχους, κατά τη σημερινή σύσκεψη σχεδιάστηκε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν