Θ. Τρύφων: «Εμμονή» για μειώσεις τιμών στα παλαιά φάρμακα που παράγονται κυρίως από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

  • Iatropedia
"Ουσιαστικά δεν μπορεί να ελεγχθεί εάν συνταγογραφούνται γενόσημα ή off patent φάρμακα και έτσι πλήττεται ο στόχος της αύξησης των γενοσήμων", ενώ πρόσθεσε ;oti: «Oι φαρμακοποιοί αυτή τη στιγμή δεν έχουν κίνητρα να χορηγήσουν γενόσημa φάρμακα, καθώς το ποσοστό κέρδους από την τιμή του φαρμάκου είναι χαμηλότερο στα γενόσημα". Για θέμα της νέας μείωσης τιμών στα φάρμακα, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην τρόικα και στην "εμμονή" της για μονομερείς μειώσεις τιμών στα παλαιά φάρμακα που παράγονται κυρίως από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και προειδοποίησε πως η ΠΕΦ εξετάζει νομικά την αντίδρασή της. Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ σε συνέντεξή του που παραχώρησε στην ιστοσελίδα virus.com.gr

O κ. Θεόδωρος Τρύφων καθιστά σαφείς τις θέσεις της ΠΕΦ σχετικά με την πολιτική φαρμάκου, δηλώνοντας:

«Πρέπει να υπάρξει συνολική φαρμακευτική πολιτική, η οποία ουσιαστικά απουσιάζει, και να επικεντρωθεί στο ότι υπάρχει ποιοτικό και οικονομικό ελληνικό φάρμακο, με εγχώρια προστιθέμενη αξία, που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει λύσεις.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σε θέση να καλύψει άμεσα το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% της νοσοκομειακής, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη».