Θ. Χαραμής, πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν»: Την ώρα της εθνικής μάχης απαιτείται συστράτευση όλων

  • Iatropedia newsroom
Χαραμής
Για πρώτη φορά στα χρονικά ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, το "Ερρίκος Ντυνάν", εφημερεύει με όλες τις ειδικότητές του για non - covid περιστατικά, μέσα στο πλαίσιο εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Από 10 Μαρτίου, περισσότερα από 850 περιστατικά του ΕΣΥ αντιμετωπίστηκαν στις πρώτες εφημερίες του «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ οι νοσηλείες ξεπέρασαν τις 280, όπως γνωστοποιεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ιδιωτικού θεραπευτηρίου  Θέμος Χαραμής. Παράλληλα, επισημαίνει ότι την ώρα της εθνικής μάχης ο διαχωρισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αδικεί πρωτίστως την ιατρική κοινότητα, ενώ τονίζει ότι «η συστράτευση πρέπει να είναι γενική και η συνδρομή καθενός αποτελεσματική και όχι προσχηματική».

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Χαραμή:

Ερ: Η σύμπλευση του «Ερρίκος Ντυνάν» με το ΕΣΥ δημιουργεί νέα δεδομένα και τι συνεπάγεται για το νοσοκομείο;

Απ: Πρόκειται σαφώς για πρωτόγνωρο εγχείρημα, αλλά η κατάσταση που βιώνουμε όλοι, σε όλο τον κόσμο, απαιτεί πρωτόγνωρες κινήσεις. Για πρώτη φορά στα χρονικά ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, το Ερρίκος Ντυνάν, εφημερεύει με όλες τις ειδικότητές του για non – covid περιστατικά μέσα στο πλαίσιο εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (αντικαθιστώντας το «Σισμανόγλειο», το οποίο μετατράπηκε σε Covid). Εκτιμώ ότι το υπουργείο Υγείας μετά από τη δική του αξιολόγηση, επέλεξε το Ερρίκος Ντυνάν για τις εφημερίες του, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, επειδή ήταν βέβαιο ότι -το διαπιστευμένο κατά JCI νοσοκομείο- θα ανταπεξέλθει με επιτυχία. Αυτή  την επιλογή την εκλαμβάνουμε καταρχάς ως μεγάλη τιμή για τους ιατρούς και το προσωπικό μας, το οποίο καλύπτει οικειοθελώς εφημερίες του ΕΣΥ, χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή. Και αναμφίβολα πρόκειται για μια επιλογή από την επίσημη Πολιτεία που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο ποιότητας, πληρότητας και ασφάλειας των υπηρεσιών του Ερρίκος Ντυνάν.

Ερ: Πώς λειτουργεί η εφημερία του «Ερρίκος Ντυνάν»; Μέσω ΕΚΑΒ έρχονται στο νοσοκομείο τα περιστατικά του «Σισμανόγλειου»;

Απ: Ακολουθούμε πλήρως το πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αλλά στο Ερρίκος Ντυνάν η εφημερία καλύπτεται στο σύνολό της από εξειδικευμένους και μεγάλης εμπειρίας ιατρούς, χωρίς την υποστήριξη ειδικευομένων. Γεγονός που προσαυξάνει την εθελοντική προσφορά των ιατρών μας. Οι ασθενείς είτε προσέχονται μόνοι τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ερρίκος Ντυνάν κατά τις ώρες της εφημερίας είτε, για λόγους βαρύτητας του περιστατικού, η διακομιδή τους γίνεται μέσω του ΕΚΑΒ. Είναι αυτονόητο δε, ότι οι ιατρικές εξετάσεις  και, όπου απαιτείται, η νοσηλεία γίνονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή.    

Ερ: Πόσα περιστατικά από το Δημόσιο νοσηλεύονται στο Ερρίκος Ντυνάν; Και τι προβλήματα αναδείχθηκαν τις ώρες της εφημερίας;

Απ: Στις πρώτες εφημερίες εξετάστηκαν περισσότερα από 850 περιστατικά και οι νοσηλείες ξεπέρασαν τις 280. Και είμαστε περήφανοι για την ετοιμότητα και το αποτέλεσμα. Όλα εξελίχθηκαν θετικά χάρη στην εμπειρία, τον επαγγελματισμό, θα έλεγα και τον ενθουσιασμό μας. Η συνεργασία και ο συγχρονισμός των υπηρεσιών της 1ης ΥΠΕ λειτούργησαν άψογα, όπως και η συνεργασία με το ΕΚΑΒ.  Στην τελευταία 24ωρη εφημερία, το Σάββατο 20/3, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ερρίκος Ντυνάν παρείχε υπηρεσίες σε 249 ασθενείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν 80 εισαγωγές. Συμπληρώνοντας 20 χρόνια λειτουργίας με παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, το Ερρίκος Ντυνάν διαθέτει την εμπειρία και τους αυτοματισμούς για να ανταπεξέλθει και στις πλέον ασυνήθιστες και πιεστικές καταστάσεις. Η εντατική προετοιμασία της προηγούμενης διετίας, εξάλλου, για την απόκτηση της κορυφαίας διεθνώς πιστοποίησης ποιότητας και ασφάλειας κατά JCI, ήταν ακόμη ένα «όπλο» για την πλήρη ετοιμότητα του νοσοκομείου την ώρα της πανδημίας.  

Ερ: Τα δημόσια νοσοκομεία έφτασαν στα όριά τους και η πίεση θα συνεχιστεί. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να βοηθήσει επιπλέον;

Απ: Την ώρα της εθνικής μάχης ο διαχωρισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μας αδικεί όλους, πρωτίστως την ιατρική κοινότητα. Η συστράτευση πρέπει να είναι γενική και η συνδρομή καθενός αποτελεσματική και όχι προσχηματική. Αυτό είναι ένα μήνυμα που το Ερρίκος Ντυνάν δεν εκπέμπει μόνον τώρα που μπήκε πρώτο μπροστά στις εφημερίες, με την εθελοντική κινητοποίηση όλου του δυναμικού του.  Ήδη, από την έναρξη της πανδημίας είχε διαθέσει στην Πολιτεία, κλίνες ΜΕΘ και κλίνες νοσηλείας, αυξάνοντας σταδιακά και τον αριθμό τους, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του ΕΣΥ. Είναι επίσης το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο που οργάνωσε αποστολές ιατρών και νοσηλευτών του, στηρίζοντας σε κρίσιμες ειδικότητες τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. 

Ερ: Η τελευταία εξέλιξη με την κάλυψη των εφημεριών του ΕΣΥ από το «Ερρίκος Ντυνάν», αλλά και γενικότερα η πανδημία, σε τι βαθμό αλλάζουν τον σχεδιασμό για τη μεταβίβαση του νοσοκομείου;

Απ: Αυτό είναι ζήτημα που αφορά τον προγραμματισμό της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στηρίζει έμπρακτα το Ερρίκος Ντυνάν, ανεξάρτητα από τη συγκυρία, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση και στον κοινωνικό ρόλο του. Καθόλου τυχαία, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου επισκέφθηκε το νοσοκομείο μας στη γενική εφημερία του Σαββάτου, για να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τους γιατρούς μας και το προσωπικό για τον  επαγγελματισμό και τον ενθουσιασμό τους να βοηθήσουν το ΕΣΥ. Και με την ευκαιρία τους διαβεβαίωσε για την συνεχή στήριξη της τράπεζας στο πολύ σημαντικό έργο που έχουν αναλάβει. Παρά την πανδημία, με την έγκριση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς το πλάνο ενίσχυσης της υλικοτεχνικής υποδομής του νοσοκομείου υλοποιείται πλήρως, ενώ συνεχής είναι η ενίσχυσή του και σε ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την περασμένη χρονιά η επένδυση σε νέο εξοπλισμό ξεπέρασε τα 2.500.000 ευρώ, ενώ άλλο 1,3 εκατ. ευρώ δαπανήθηκε για  πρόσθετο εξοπλισμό προκειμένου να αυξήσουμε τις κλίνες ΜΕΘ και για την απαραίτητη υποδομή των εφημεριών. Τέλος δημιουργήθηκαν οκτώ νέες κλινικές, ενώ ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκαν νέες συμβάσεις συνεργασίας με γιατρούς. Μέσα σε συνθήκες μιας παρατεταμένης εθνικής δοκιμασίας, λοιπόν, το Ντυνάν όχι μόνον έκανε βήματα μπροστά και επέδειξε αντανακλαστικά που επιβεβαιώνουν την εξέχουσα θέση του στο εγχώριο σύστημα υγείας,  αλλά δημιούργησε πρόσθετη αξία για την οποία επίσης είμαστε περήφανοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξαδάκτυλος για επιστράτευση: «Είμαστε στη διάθεση του ΕΣΥ! Και εγώ προσωπικά!»

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ