Θ.Αγοραστός: «Με τον εμβολιασμό κατά του HPV ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί σε ποσοστό 100%»

  • Ελισάβετ Σταύρου
HPV
Ο καθηγητής γυναικολογίας στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Αγοραστός, δήλωσε ότι με το εμβόλιο κατά του HPV θα ελαχιστοποιηθεί ο προληπτικός έλεγχος.

Οι γυναίκες μπορούν να προστατευθούν από πιθανή λοίμωξη με τον δυνητικά επικίνδυνο ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus), αν κάνουν έγκαιρα το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η χορήγηση του εμβολίου ενεργοποιεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον των συγκεκριμένων ιών του HPV. Με αυτό τον τρόπο, το εμβόλιο εμποδίζει την ανάπτυξη προκαρκινωματωδών βλαβών που οφείλονται στον ιό HPV και κατ’επέκταση προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Αγοραστό, Καθηγητή Μαιευτικής, γυναικολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρο Δ.Σ Ελληνικής εταιρείας HPV, με τον εμβολιασμό ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί σε ποσοστό 100%. Επίσης, η γυναίκα δεν θα έχει πλέον ανάγκη να ελέγχεται συνεχώς αν κάνει το εμβόλιο, ελαχιστοποιώντας τον προληπτικό έλεγχο. «Η γυναίκα θα χρειάζεται στο μέλλον να ελέγχει τον τράχηλο μία με δύο φορές στη ζωή της…για την ώρα, ωστόσο, όλες οι γυναίκες εκτός του τεστ παπ, θα πρέπει να υποβάλλονται ανά πενταετία και σε HPV test», τόνισε ο κ. Αγοραστός, μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Διαβάστε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: Εθνικό σχέδιο δράσης για την πρόληψη του καρκίνου με δωρεάν εξετάσεις

Τώρα, προληπτικός έλεγχος γίνεται σε δυσπρόσιτες περιοχές με κινητές μονάδες, το οποίο απευθύνεται σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας από 21 ως 65 ετών. Όπως επισήμανε η κα Όλγα Τζέτζη, παιδίατρος, ο εμβολιασμός για τον HPV αρχίζει στην ηλικία των 9 ετών και δεν έχει να κάνει με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος: «Καμπανάκι» ΕΕ για τον εμβολιασμό κατά του HPV και της ηπατίτιδας Β

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα με τους εμβολιασμούς HPV για την εξάλειψή του έως το 2030