Τεράστιο άλμα στην καταπολέμηση του AIDS: Εντόπισαν “γονίδιο-διακόπτη” για τον ιό HIV-1

  • Iatropedia
Δύο νέες έρευνες από επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, του πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία και του πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία, δείχνουν τον δρόμο για την εφαρμογή μιας νέας προσέγγισης αντιρετροϊκής στρατηγικής στην αντιμετώπιση της ασθένειας-μάστιγας του AIDS και την εξολόθρευση του ιού HIV-1.

Οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν προς το παρόν μόνο στην διαδικτυακή έκδοση της έγκυσρης επιστημονικής επιθεώρησης Nature, δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες υποδοχής της κυτταρικής μεμβράνης SERINC5 και SERINC3 μειώνουν σημαντικά την “μολυσματικότητα” του HIV-1, εμποδίζοντας την ικανότητα του ιού να μολύνει νέα κύτταρα. Ο ιός HIV-1 κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη που ονομάζεται Nef και η οποία εξουδετερώνει τις κυτταρικές μεμβράνες SERINC. Ένα νέος είδος φαρμάκων που στοχεύει στην πρωτεΐνη Nef του ιού HIV-1 θα επιτρέψει στις πρωτεΐνες SERINC να επέμβουν για αδρανοποίησουν τον ιό. Η επίσημη δημοσίευση θα γίνει στην έντυπη έκδοση της Nature στις 8 Οκτωβρίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ των Ευρωπαίων και Αμερικανών επιστημόνων που συμμετείχαν σε αυτήν τη σπουδαία έρευνα, είναι και ο διακεκριμένος καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Στυλιανός Αντωναράκης.

Οι νέες μελέτες αναδεικνύουν ένα νέο στόχο για τα αντιικά φάρμακα: το μπλοκάρισμα της πρωτεϊνης Nef, ώστε οι πρωτεϊνες SERINC, οι οποίες για πρώτη φορά απομονώθηκαν βιοχημικά, να μπορέσουν να δράσουν κατά του ιού. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζέρεμι Λούμπαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, «οι πρωτεϊνες SERINC μειώνουν πάνω από 100 φορές τη δυνατότητα του HIV-1 να μολύνει τα κύτταρα».

Οι πρωτεϊνες SERINC θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να απελευθερώσει τα γονίδιά του σε άλλα κύτταρα και να πολλαπλασιασθεί, με αποτέλεσμα να «φρεναριστεί» η εξάπλωσή του. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει στο μέλλον είτε να ενισχυθεί κατάλληλα η δράση της SERINC στον οργανισμό του ασθενών με AIDS, είτε να τροποποιηθεί η δομή της πρωτεϊνης SERINC, έτσι ώστε να ξεφεύγει πλέον από τη Nef.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και από το www.eurekalert.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AIDS: Μπορούν τα κουνούπια να μεταδώσουν τον ιό HIV;

Μάχη κατά του HIV: Παγκόσμια πρωτιά για την Κούβα

Έφηβη φορέας HIV με τον ιό σε πολυετή ύφεση χωρίς φάρμακα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν