Τέλος στα μέτρα για τους εμβολιασμένους στις κόκκινες περιοχές – Εγκρίθηκε το μέτρο από την Επιτροπή των ειδικών

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεσσαλονίκη
"Πράσινο φως" έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει από το πρωί, στην εισήγηση της κυβέρνησης για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, μόνο για τους εμβολιασμένους πολίτες. Οι επίσημες ανακοινώσεις στις 3 το απόγευμα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Τέλος στα lockdown, στα mini lockdown και στους «κόφτες» της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου βάζει η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των ειδικών, και με γνώμονα τα νέα δεδομένα της πανδημίας και την αύξηση των εμβολιασμών, ακόμη κι αν αυτοί δεν είναι ακόμη σε επιθυμητά ποσοστά.
Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των ειδικών, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, στις 3 ακριβώς, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα εξειδικεύσει περαιτέρω τα μέτρα, για την καθολική επιστροφή των εμβολιασμένων κατά της Covid-19 πολιτών στην κανονικότητα.
Μαζί του, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, οι οποίοι θα κάνουν ανακοινώσεις αναφορικά με την πανδημία.

Οι εμβολιασμένοι παίρνουν πίσω τη ζωή τους

Στο επίκεντρο των ελευθεριών και προνομίων των εμβολιασμένων, μπαίνει κυρίως η ψυχαγωγία. Είναι ο τομέας άλλωστε -μαζί με την εκπαίδευση- που έχει υποστεί τους περισσότερους περιορισμούς μέσα στην πανδημία.

Τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα και που είχαν τη χρησιμότητά τους σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, αλλά η νέα πραγματικότητα τα έχει πια ξεπεράσει, είναι:

  • η απαγόρευση στη μουσική,
  • η απαγόρευση στον χορό,
  • ο περιορισμός στο ωράριο, (η απαγόρευση μεταξύ 1:00 και 6:00 το πρωί θα καταργηθεί)
  • τα rapid test για οποιαδήποτε δραστηριότητα

Αντίθετα,

  • οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με πληρότητα στο 100% της χωρητικότητας τους
  • και δεν θα είναι υποχρεωμένες να έχουν θαμώνες, μόνο «καθήμενους»

Τα παραπάνω ανοίγουν τον δρόμο σε πάσης φύσεως ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως είναι: συναυλίες, παραστάσεις, γάμοι, βαπτίσεις και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, με μόνη προϋπόθεση: όλοι οι συμμετέχοντες να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19, ή αναρρώσαντες από την Covid τους τελευταίους 6 μήνες.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να είναι στη διακριτική ευχέρεια του ίδιου του επιχειρηματία να αποφασίσει εάν θα είναι εμβολιασμένο το προσωπικό του ώστε να λειτουργεί η επιχείρησή του με τους νέους προνομιακούς όρους, ή εάν η επιχείρησή του εξαιτίας του ανεμβολίαστου προσωπικού θα επιστρέψει στο προηγούμενο περιοριστικό καθεστώς μικτής λειτουργίας, μόνο σε εξωτερικούς χώρους.