Τέλος στα δωρεάν φάρμακα ξανά σε όλη την Ελλάδα αν…

  • Iatropedia
Τα νέα από το μέτωπο των φαρμακοποιών και μάλιστα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο δεν είναι και πάλι καλά για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ: Ή μας πληρώνουν ή ξαναρχίζουμε τις κινητοποιήσεις με άρση της πίστωσης διαμηνύει ο κλάδος μετά από συνεδρίασή του, ακολουθώντας ουσιαστικά τα βήματα των φαρμακοποιών της Αττικής.

Μετά την καθυστέρηση στην καταβολή της δεύτερης δόσης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για τον Απρίλη, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή, το συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να εισηγηθεί στους συλλόγους όλης της χώρας, εάν τα χρήματα δεν μπουν στους λογαριασμούς έως τις 30 Ιουνίου, να προχωρήσουν σε νέο πάγωμα της κανονικής εκτέλεσης των συνταγών του ΕΟΠΥΥ.

Η καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων ενισχύει την απόφαση των Φαρμακοποιών της Αθήνας για συνέχιση της άρσης της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα. Σημαντικό για τους Αθηναίους Φαρμακοποιούς είναι και το ζήτημα της τακτοποίησης των χρεών του 2011 και μάλιστα, δεν αποκλείουν να προχωρήσουν και σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ ασφαλισμένοι από όλες τις περιοχές της Αττικής, ακόμη και την Ηλιούπολη και τη Μάνδρα Αττικής, συρρέουν στα φαρμακεία του Πειραιά, ώστε να προμηθευτούν τα φάρμακα τους με πίστωση. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές , αφού έχουν απευθυνθεί σε διάφορα φαρμακεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, αναγκάζονται να γυρίσουν σπίτια τους με άδεια χέρια, αφού τα αποθέματα των Φαρμακοποιών έχουν στερέψει και τα περισσότερα ράφια είναι πια άδεια.

Οι παραγγελίες για αντικατάσταση των σκευασμάτων που παρουσιάζουν έλλειψη έχουν γίνει, αλλά άγνωστο είναι αν οι φαρμακευτικές εταιρείες θα τις καλύψουν.