Τελικά τα παραπανίσια κιλά προκαλούν καρκίνο;

  • Iatropedia
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet διαπίστωσε τη σχέση μεταξύ καρκίνου παχυσαρκίας.Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες κινδύνου; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Της Αθηνάς Θ. Λάνη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ειδικοί από το London School of Hygiene & Tropical Medicine και το Farr Institute of Health Informatics, ανέλυσαν, για πρώτη φορά το ιατρικό ιστορικό και το μέσο βάρος, πάνω από 5 εκατομμυρίων ενηλίκων στη Μεγάλη Βρετανία, τις χρονιές μεταξύ 1987 και 2012, με στόχο να εντοπίσουν τυχόν σύνδεση της παχυσαρκίας με 22 από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου.

Συγκεκριμένα για κάθε 5 κιλά αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος, επερχόταν αύξηση κατά 62% του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου στη μήτρα, 31% αύξηση του ρίσκου καρκίνου της χοληδόχου κύστης, 25% αύξηση όσον αφορά τον καρκίνο στα νεφρά, 19% στο συκώτι και 10%, ή λιγότερο, αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, το τράχηλο, το θυρεοειδή αδένα, καρκίνου μετά την εμμηνόπαυση, στις ωοθήκες και την πιθανότητα εμφάνισης λευχαιμίας.

Στο μεταξύ οι ίδιοι ερευνητές τεκμηρίωσαν πως η υγιεινή διατροφή αλλά και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται:

Υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, αφού ο συνδυασμός αυτών των δύο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Αθηνά Θ. Λάνη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: athinalani@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν