Τεχνητό επίθεμα δέρματος γίνεται… οθόνη – Απίστευτες ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
επίθεμα
Φανταστείτε ένα tracker γυμναστικής που μοιάζει με ένα προσωρινό... τατουάζ. Ή μια συσκευή παρακολούθησης της υγείας σας, την οποία οι γιατροί μπορούν να επικολλούν απευθείας επάνω στο προβληματικό όργανο, για να παίρνουν μετρήσεις. Ή ένα ρολόι, τόσο διακριτικό, ώστε να μοιάζει σαν να είναι κομμάτι του χεριού σας στον καρπό.

Και όλα αυτά με ένα «αόρατο» αυτοκόλλητο επίθεμα στο δέρμα. Αυτές οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την τεχνολογία του “ηλεκτρονικού δέρματος (e-skin) μόλιας ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά, με την τελευταία δημοσίευση Ιαπώνων ερευνητών στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances.

Σε αυτήν ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξε την δημιουργία ενός εξαιρετικά λεπτού και εξαιρετικά ελαστικού υλικού, που μπορεί να μιμείται την ευκαμψία του ανθρώπινου δέρματος. Πρόκειται για ένα οργανικού πολυμερούς διόδους εκπομπής φωτός (PLEDs), δηλαδή για μικρά φύλλα με φωτισμό σε τρία χρώματα: κόκκινο, πράσινο και μπλε. Όταν αυτό το υλικό το “χτυπούν” ηλεκτρικοί παλμού, αυτά τα φώτα ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται όπως τα pixels σε μια κανονική οθόνη.

Στην ακόλουθη φωτογραφία, για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε πώς φαίνονται τα μπλε PLEDs στο πρόσωπο ενός από τους ερευνητές.

επίθεμα

Το επίθεμα μπορεί να ρυθμιστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να εμφανίζει και πιο σύνθετες πληροφορίες. Στην επόμενη φωτό μπορείτε να δείτε επτά γραμμές που σχηματίζουν στο χέρι σας γράμματα και αριθμούς, όπως μια οθόνη υπολογιστή.

επίθεμα

Το να κατασκευαστεί ένα κομμάτι υπερ-ελαστικού ηλεκτρονικού επιθέματος είναι συχνά ζήτημα του να “χωρέσουν” όλα τα απαραίτητα υλικά μαζί για να παράγουν κάτι με τις σωστές ιδιότητες, είτε αυτό είναι ένα κόκκινο φως ή μια μέθοδος ανίχνευσης της πίεσης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι ερευνητές δημιούργησαν μια νέα προστατευτική επικάλυψη, που ονομάζεται “στρώμα παθητικότητας”, και το οποίο εφαρμόζεται σε διάφορα είδη ηλεκτρονικού δέρματος. Η επικάλυψη προστατεύει την συσκευή από το οξυγόνο και το νερό τόσο καλά, ώστε της επιτρέπει να λειτουργεί κανονικά για αρκετές ημέρες. Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, η προστατευτική επικάλυψη δεν περιορίζει την εφαρμογή της μόνο στο e-skin, αλλά είναι αρκετά εύκαμπτη ώστε να “πλάθεται” σε ό,τι σχήμα θέλει κανείς, όπως ένα μικρό… διαμάντι.

επίθεμα

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πείραμα του νέου e-skin με συνδυασμό κόκκινων και πράσινων PLEDs μαζί και και με έναν ευέλικτο αισθητήρα που μετρά τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στο πραγματικό, ανθρώπινο δέρμα!

http://www.theverge.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο επίθεμα μετράει και ειδοποιεί για την ηλιακή ακτινοβολία (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρωτοποριακή ανακάλυψη: Επίθεμα πρωτεΐνης σώζει ζωές μετά από καρδιακή προσβολή

«Έξυπνο» επίθεμα ινσουλίνης φέρνει επανάσταση στον έλεγχο της γλυκόζης