«Έξυπνο» επίθεμα ινσουλίνης φέρνει επανάσταση στον έλεγχο της γλυκόζης

  • Iatropedia
Ένα «έξυπνο» patch ινσουλίνης η οποία θα απελευθερώνεται στον οργανισμό μέσω εκατό και πλέον μικροβελόνων που κάθε μια από αυτές θα έχει το πάχος βλεφαρίδας, υπόσχεται να κάνει την ζωή πολύ πιο εύκολη για περισσότερους από 387 εκατομμύρια διαβητικούς ανά τον κόσμο –αριθμός που θα ανέλθει στα 592 εκατομμύρια ως το 2035.

Το επίθεμα που σχεδίαζαν ερευνητές από το University of North Carolina (UNC) και το NC State είναι κατασκευασμένο από μη τοξικά βιοσυμβατά υλικά, είναι άμεσα αποτελεσματικό και εύκολο στην χρήση και μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε ασθενούς –το βάρος και την ευαισθησία του στην ινσουλίνη– καθιστώντας το «έξυπνο» επίθεμα… εξυπνότερο. Τοποθετούμενο οπουδήποτε στο σώμα, «αισθάνεται» πότε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα ανεβαίνει επικίνδυνα και αμέσως εκχύει ανώδυνα την σωστή δόση ινσουλίνης από ειδικές μικροβελόνες στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι διαβητολόγοι και οι μηχανικοί Βιοϊατρικής που το εφηύραν το δοκίμασαν σε ποντίκια με διαβήτη Τύπου 1 και όπως αναφέρουν στο Proceedings of the National Academy of Sciences, το σύστημα κράτησε χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των ζώων για αρκετές ώρες. Δεδομένου ότι τα ποντίκια είναι λιγότερο ευαίσθητα στη ινσουλίνη από τους ανθρώπους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε ανθρώπους η δράση του επιθέματος θα διαρκεί περισσότερο.

Αν και πολλά υποσχόμενο, ακόμη είναι νωρίς να πει κανείς αν και πότε θα χρησιμοποιηθεί το επαναστατικό patch σε διαβητικούς, επισημαίνουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας καθώς όπως λένε απαιτούνται νέα τεστ και κλινικές δοκιμές. Ο στόχος τους όμως είναι να αναπτύξουν ένα «έξυπνο» επίθεμα ινσουλίνης το οποίο θα χρειάζεται αλλαγή κάθε λίγες μέρες.