Τασκ Φόρς καλεί Λυκουρέντζο! Για συνομιλίες στις Βρυξέλλες

  • Iatropedia
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος προκειμένου να συμμετάσχει στο συμβούλιο υπουργών Υγείας αλλά και για συνομιλίες με την περιβόητη Task Force. Τι θα συζητηθεί με την ομάδα Ράιχενμπαχ;

Η περιστολή δαπανών στο ΕΣΥ, τα φάρμακα αλλά και οι προμήθειες θα απασχολήσουν τον Έλληνα υπουργό Υγείας αλλά και την Task Force που θα συνομιλήσουν στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας.

Η Task Force που θεωρητικά έχει συμβουλευτικό ρόλο στη χώρα μας θα δει εκ νέου τα αναλυτικά στοιχεία των περικοπών.

Παρότι οι αρχικές εντυπώσεις είναι θετικές, εξαιτίας άλλωστε και των συνεχών και εξπρές περικοπών στον τομέα της Υγείας, οι δύο πλευρές αναμένεται να εστιάσουν στο ψαλίδισμα των προμηθειών στα νοσοκομεία. Το κούρεμα θα αφορά κυρίως στις τιμές των υλικών που φθάνουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς ακόμη και σήμερα διαπιστώνεται ότι κάποιοι εξακολουθούν να πωλούν σε υψηλές τιμές σε σχέση με το εξωτερικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι τα φίλτρα τεχνητού νεφρού πουλήθηκαν στο ΕΣΥ σχεδόν σε διπλάσιες τιμές από ότι στην Κύπρο. Αποτέλεσμα ήταν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ξαφνικά να σπεύσουν να κάνουν εκπτώσεις.

Πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να επανεξετάσει από την αρχή όλες τις τιμές που αφορούν υγειονομικό υλικό που πωλείται σε μεγάλες ποσότητες στα νοσοκομεία και κοστίζει πολλά στο σύστημα.

Μπορεί οι υπερτιμολογήσεις 1000% και 2000% να έχουν περιορισθεί, κάποιοι όμως συνεχίζουν να θησαυρίζουν…

Δήμητρα Ευθυμιάδου