Τα βακτήρια του εντέρου… «μεγαλομέτοχοι» στην παραγωγή σεροτονίνης!

  • Iatropedia
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) στην Πασαντίνα διαπίστωσαν ότι μια ομάδα 20 βακτηρίων του εντέρου παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της χημικής ουσίας σεροτονίνη.

Η σεροτονίνη είναι περισσότερο γνωστή ότι επηρεάζει τα συναισθήματα και την συμπεριφορά μας. Οποιαδήποτε διατάραξη της ισορροπίας της φαίνεται ότι συμβάλει στην κατάθλιψη. Το γεγονός ότι το 90% της παραγωγής της ουσίας αυτής του εγκεφάλου λαμβάνει χώρα… κάπου χαμηλότερα, στο έντερο, είναι λιγότερο γνωστό. Τώρα, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι τυχόν ανισορροπίες στην σεροτονίνη συνδέονται με παθήσεις που κυμαίνονται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΙΒS) και καρδιαγγειακές νόσους μέχρι οστεοπόρωση.

Σύμφωνα μάλιστα με την επικεφαλής της σχετικής μελέτης Elaine Hsiao, επίκουρο καθηγήτρια βιολογίας και βιολογικής μηχανικής στο Caltech, πειράματα στο εργαστήριο με ποντίκια και άλλα ζώα έδειξαν ότι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου (η μικροβιακή χλωρίδα των τρισεκατομμυρίων βακτηρίων που συνυπάρχουν εκεί) δύναται να επηρεάσουν την συμπεριφορά καθώς βακτήρια και νευρικό σύστημα βρίσκονται σε επικοινωνία.

Στο έντερο υπάρχουν τρεις τύποι κυττάρων που παράγουν σεροτονίνη: τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα νευρικά κύτταρα (νευρώνες) και τα εντεροχρωμαφινικά κύτταρα. Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Cell, τα βακτήρια του εντέρου φαίνεται ότι επηρεάζουν την παραγωγή σεροτονίνης από τα εντεροχρωμαφινικά κύτταρα ή ΕC.

Συγκρίνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης που παράγεται από αυτά τα κύτταρα σε δύο ομάδες ποντικών, μία με φυσιολογικό μικροβίωμα και μια χωρίς βακτήρια του εντέρου, οι επιστήμονες είδαν ότι στα ποντίκια χωρίς μικροβίωμα τα κύτταρα EC παρήγαγαν σχεδόν 60% λιγότερη σεροτονίνη από εκείνα που είχαν φυσιολογικά βακτήρια. Όταν αποκαταστάθηκαν οι αποικίες βακτηρίων στο έντερο των ζώων, τα κύτταρα EC άρχισαν να παράγουν σεροτονίνη σε φυσιολογικά επίπεδα –γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι η επίδραση επί των τα εντεροχρωμαφινικών κυττάρων μπορεί να αντιστραφεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε όλα τα ύποπτα σημάδια της κατάθλιψης