Τα τσιγάρα τα ποτά και τα … ναρκωτικά ξενύχτια των Ελλήνων εφήβων!

  • Iatropedia
Έντονη ανησυχία προκαλούν οι εξαρτήσεις των εφήβων της χώρας μας που «παραδίδονται» καθημερινά σε ατελείωτα τσιγάρα, ποτά αλλά και ναρκωτικά.

Νέα έρευνα αποδεικνύει και στην πράξη ότι οι Έλληνες έφηβοι πνίγονται στις εξαρτησιογόνες ουσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η περιφέρεια είναι «γεμάτη» στο αλκοόλ ενώ στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας κυριαρχούν τα ναρκωτικά.

Γροθιά στο στομάχι για την ελληνική κοινωνία είμαι η φετινή Ευρωπαϊκή Έκθεση στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (ESPAD), η οποία εκπονήθηκε στη χώρα μας με τη βοήθεια του ΕΠΙΨΥ.

Οι Έλληνες έφηβοι συναγωνίζονται τους συνομηλίκους τους Ευρωπαίους, στις κακές συνήθειες, του αλκοόλ, της ινδικής κάνναβης, των υπνωτικών χαπιών και φυσικά του τσιγάρου.

Στις ηλικίες 15 και16 ετών, οι Έλληνες βρίσκονται μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ παράλληλα καταγράφονται και από τους υψηλότερους δείκτες σε επεισόδια μέθης ανηλίκων μαζί με την Κύπρο, την Ουγγαρία και τη Σερβία.

Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 13 έως 19 ετών, έξι στους 10 (61%) ήπιαν αλκοόλ μέσα στον τελευταίο μήνα, ένας στους 10 (11%) κατανάλωσε αλκοόλ περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, ενώ 34% παραδέχεται πως έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, με ένα 13% πάνω από δύο φορές.

Ωστόσο, στην υπερβολική χρήση αλκοόλ, που ορίζεται σε πέντε ή και περισσότερα ποτά, έχουμε σχεδόν παρόμοιο ποσοστό μαθητών, στο 45%, συγκριτικά με το μέσο όρο της έρευνας ESPAD, που ανήλθε στο 39%.

Όμως τα Ελληνόπουλα φαίνεται να καταναλώνουν ποτά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, δηλαδή κρασί, μπύρα και αλκοολούχα αναψυκτικά.

Την ίδια ώρα, ένας στους πέντε εφήβους ανέφερε πως έχει καπνίσει μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ το 14% δηλώνει συστηματικός καπνιστής, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 51% στην ηλικία των 19 ετών.

Ανησυχία προκαλεί το ποσοστό των μαθητών 15 και 16 ετών που ομολογούν πως έχουν κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών, το οποίο ανέρχεται στο 14% έναντι 9% του μέσου όρου των 36 χωρών της ESPAD. Αντίστοιχα υψηλή είναι και η χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη συνταγή γιατρού, που φθάνει το 9% έναντι 6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σε αντίστοιχα ανησυχητικά επίπεδα διαμορφώνεται και χρήση παράνομων ουσιών από τα Ελληνόπουλα. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε υπό την αιγίδα του Σουηδικού Οργανισμού CAN, της Ομάδας Πομπιντού του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, ένας στους επτά Έλληνες εφήβους έχει κάνει χρήση, έστω και μία φορά, κάποιας παράνομης ουσίας, κυρίως κάνναβης.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών εμφανίζεται εντονότερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ την τελευταία 25ετία η χρήση τέτοιων παράνομων ουσιών τριπλασιάστηκε, από 6% το 1984 στο 15,3% το 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν