Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ακόμα ταλαιπωρούν γιατρούς και ασθενείς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες γιατροί είναι τα εμπόδια στην προσπάθεια να γράψουν εξετάσεις και φάρμακα στους ασθενείς τους. Ενώ τα θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν αρχίσει να εισάγονται στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ από το 2014, ακόμα υπάρχουν λάθη!

«Πως το πρωτόκολλο του ΣΔ (σακχαρώδου διαβήτη) επιτρέπει να γραφτούν στο ίδιο άτομο 4 διαφορετικές δραστικές ουσίες p.o., αντίθετα με όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες»;… Αυτό αναρωτήθηκε σε ανάρτησή του στο facebook ο γγ της Επαγγελματικής Ένωσης Γενικών Γιατρών και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, Ευάγγελος Φραγκούλης.

Και ένας συνάδελφός του, του απάντησε άμεσα: «Μα ΔΕΝ λειτουργεί (ούτε αυτό ούτε της υπέρτασης) με σωστό και κλειστό τρόπο».

Το Iatropedia επικοινώνησε με τον κ. Φραγκούλη και δείτε τι μας εξήγησε:

«Η ενσωμάτωση των κατευθυντήριων οδηγιών μέσω πρωτοκόλλων στο σύστημα της  Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει προβληθεί ως μέθοδος που δύναται να ανακόψει την αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης και μάλιστα της συνταγογράφησης που δεν είναι αποδοτική και που δεν βασίζεται σε τεκμήρια- «evidence based». Δυστυχώς όμως, στην εφαρμογή της, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και ανεπαρκής ακόμα και στον αποκλεισμό εξόφθαλμων αποκλίσεων από τις κατευθυντήριες οδηγίες και τις καλές πρακτικές…

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα διαβητικού ασθενή που επισυνάπτω,

paradeigma

που ενώ ήδη του έχει συνταγογραφηθεί από ενδοκρινολόγο τρίμηνη συνταγή  με συνδυασμό 3 διαφορετικών δραστικών ουσιών, αντιδιαβητικών από το στόμα: μετφορμίνης, βιλνταγλιπτίνης και εμπαγλιφλοζινης, συνδυασμό σημειωτέον που δεν επιτρέπει η τελευταία θετική λίστα του ΕΟΦ,  (σύμφωνα με αυτή  η εμπαγλιφλοζίνη επιτρέπεται σε τριπλό συνδυασμό για τη θεραπεία διαβήτη τύπου ΙΙ σε συνδυασμό α)με μετφορμίνη και σουλφονυλουρία ή β)μετφορμίνη και θειαζολιδινεδιόνη…σε αντίθεση με όλες τις διεθνείς και τις εγχώριες κατευθυντήριες οδηγίες που δεν θέτουν τέτοιο περιορισμό, αλλά και με τα πρώτα θριαμβευτικά αποτελέσματα του φαρμάκου αυτού στη διαχείριση του ΣΔ σε ασθενείς με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο…)  την αμέσως επόμενη ημέρα παθολόγος του συνταγογραφεί, χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα και σουλφονυλουρία και ο ασθενής λαμβάνει ταυτόχρονα 4 διαφορετικές αντιδιαβητικές ουσίες p.o. για το επόμενο τρίμηνο, αντίθετα πλέον τόσο με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, όσο και με τη θετική λίστα του ΕΟΦ… Ο έλεγχος μέσω εφαρμογής του πρωτοκόλλου αποδεικνύεται στην πράξη απογοητευτικός… Απαραίτητες οι άμεσες αλλαγές στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του, αν θέλουμε να αποτελεί κάτι παραπάνω από μια απλή ( και πολλές φορές εκνευριστική) χρονοκαθυστέρηση για τον γιατρό στην έκδοση συνταγών…

O ρόλος των αρμόδιων επιστημονικών εταιρειών- εν προκειμένω της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής, στην βελτίωση των πρωτοκόλλων δυνατόν να είναι κρίσιμος και η αρωγή τους πρέπει να ζητηθεί…».

Τι γίνεται με τα ICD10; Τι γίνεται με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα μας έλυναν τα χέρια ως προς τον έλεγχο της συνταγογράφησης αλλά και την σωστή θεραπευτική προσέγγιση κάθε ασθενούς χωρίς υπερβολές;

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα συντάχθηκαν στο σύνολό τους το 2014 με την συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών ως επιστημονικού συντονιστή του έργου. Τα πρωτόκολλα καθώς ετοιμάζονταν ανά ομάδες «ανέβαιναν» μέσω της ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλάζοντας τον τρόπο συνταγογράφησης θεραπειών αλλά και εξετάσεων που ήξεραν μέχρι τότε οι κλινικοί γιατροί.

Τρία σχεδόν χρόνια μετά, τα προβλήματα συνεχίζονται. Είναι και αυτό στο πλαίσιο της ελληνικής…ταχύτητας με την οποία φτιάχνονται όλα και μέσα στο πλαίσιο της ταλαιπωρία επαγγελματιών και πολιτών σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.