Τα σκυλιά μπορούν και «μυρίζουν» τον διαβήτη!

  • Iatropedia
Με την βοήθεια της τετράχρονης Nutella, ενός border collie που είχε εκπαιδευτεί ως σκύλος διάσωσης, μια Καναδέζα ερευνήτρια προωθεί την έρευνα για τον διαβήτη μελετώντας την ικανότητα των συμπαθών τετραπόδων να εντοπίζουν αδιόρατες αλλαγές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των ανθρώπων.

Αυτό το σκυλί… έχει μύτη και σύμφωνα με την Catherine Reeve, μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο Dalhousie University, εκτός από εκπληκτικό είναι και ακριβές 100%. Η έρευνά της εστιάζεται στην χρήση εκπαιδευμένων σκύλων για διαβητικούς καθώς τα ζώα αυτά μπορούν να εντοπίζουν αλλαγές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των κυρίων τους, προειδοποιώντας τους όταν πέφτουν επικίνδυνα χαμηλά. Ακόμη μπορούν να ειδοποιήσουν κάποιον οικείο τους, να ενεργοποιήσουν ένα κουμπί εκτάκτου ανάγκης ή να τρέξουν να φέρουν ένα κιτ ινσουλίνης!

Με την βοήθεια της Nutella, η Καναδή ερευνήτρια προσπαθεί να διερευνήσει κατά πόσον οι άνθρωποι έχουν μια κοινή μυρωδιά, όσον αφορά το σάκχαρο στο αίμα τους, ή αν αυτή διαφέρει από άτομο σε άτομο. Επίσης, θέλει να δει αν είναι καλύτερο τα σκυλιά για διαβητικούς να εκπαιδεύονται στο εργαστήριο μυρίζοντας δείγματα αναπνοής πασχόντων από διαβήτη Τύπου 1 ή αν πρέπει να εκπαιδεύονται από την αρχή με τον άνθρωπο που θα υπηρετήσουν.

Η πανέξυπνη Nutella δεν είναι η μόνη. Αυτή την στιγμή υπάρχουν εννέα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για διαβητικούς στον Καναδά τα οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Guide Dogs Canada. Αντίθετα, τα σκυλιά για διαβητικούς που διαθέτουν ιδιωτικές εταιρίες στις ΗΠΑ και την Βρετανία κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια…