Τα συν και τα πλην της άσκησης στον διάδρομο γυμναστικής

  • Iatropedia
Είναι καλύτερα να τρέχετε σε διάδρομο γυμναστικής ή έξω στον δρόμο; Είναι ένα... πανάρχαιο ερώτημα και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και για τα δύο.

Υπάρχουν σίγουρα κάποια είδη ασκήσεων που μπορείτε να κάνετε καλύτερα ή πιο αποτελεσματικά στον διάδρομο. Ωστόσο, το τρέξιμο με αυτήν τη μέθοδο έχει και μειονεκτήματα. Πολλά εξαρτώνται από τους στόχους σας, το ιστορικό τραυματισμών σας και τις προτιμήσεις σας.

Δείτε 3 “Συν” και 3 “Πλην” για το τρέξιμο σε διάδρομο έναντι του τρεξίματος στον δρόμο:

Συν: Το επίπεδο δυσκολίας είναι το ίδιο

Το ζήτημα του επιπέδου δυσκολίας εγείρεται πάντα όταν πρόκειται να τρέξετε σε εσωτερικούς χώρους σε σχέση με έξω. Πολλοί υποθέτουν ότι το τρέξιμο έξω είναι πιο δύσκολο. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η ρύθμιση του διαδρόμου με κλίση μόλις 1% αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το ίδιο ενεργειακό κόστος του οργανισμού από το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους.

Συν: Είναι καλύτερο για τις αρθρώσεις σας

Η ομαλή, μαλακή ζώνη του διαδρόμου είναι πιο “επιεικής” στα γόνατά σας από το σκληρό πεζοδρόμιο ή το τσιμέντο. Το τρέξιμο σε διάδρομο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων από τις επιπτώσεις στις αρθρώσεις και το σώμα σας συνολικά. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν επιστρέφετε από τραυματισμό.

Συν: Μπορείτε να εξομοιώσετε συνθήκες αγώνα

Πολλοί σύγχρονοι διάδρομοι σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε το δικό σας μοναδικό “προφίλ” τρεξίματος, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσομοιώσετε την ακριβή πορεία για την οποία ενδεχομένως εξασκείστε. Ακόμα κι αν δεν είστε επαγγελματίας αθλητής, μπορείτε να αλλάξετε τη ρουτίνα της προπόνησής σας, επιλέγοντας διαφορετικού τύπου διαδρομές. Και φυσικά δεν έχετε να ανησυχείτε για τον καιρό, την θερμοκρασία, ή για λακκούβες στο έδαφος.

Πλην: Χάνετε σε δεξιότητα

Παρά το γεγονός ότι ο διάδρομος είναι καλός για τις αρθρώσεις σας, δεν έχετε το πρόσθετο πλεονέκτημα της λειτουργίας σε ανώμαλο έδαφος ή στο πεζοδρόμιο. Ακόμη και αν το έδαφος έξω σας φαίνεται επίπεδο, στην πραγματικότητα δεν είναι. Ως εκ τούτου, οι μυς των ποδιών σας κάνουν συνεχώς μικρές προσαρμογές για να διατηρήσετε καλή ισορροπία στις μεταβαλλόμενες επιφάνειες. Αυτές οι προσαρμογές είναι πολύ σημαντικές για το συντονισμό και την ισορροπία και συμβάλλουν στη βελτίωση της ικανότητά σας να κάνετε καθημερινά πράγματα.

Πλην: Δεν εξασκείτε το ίδιο πολλούς μυς

Επειδή υπάρχει ένα μοτέρ που τροφοδοτεί την κίνηση της ζώνης στον διάδρομο, οι μηχανικές κινήσεις των μυών διαφέρουν σε σχέση με το τρέξιμο σε εξωταρικό χώρο. Έξω, όταν ολοκληρώνετε έναν διασκελισμό, σηκώνετε τα πόδια σας προς τα πίσω, σχεδόν σαν να κλοτσάτε. Αλλά στον διάδρομο, η αυτόματη κίνηση της ταινίας αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου από εσάς. Σε γενικές γραμμές το τρέξιμο στον διάδρομο μειώνει το έργο που εκτελούν οι οπίσθιοι μηριαίοι.

Πλην: Είναι απλά… βαρετό

Δεν μπορεί να περιγραφεί αλλιώς. Το τρέξιμο σε εξωτερικό περιβάλλον σας παρέχει ένα σωρό άλλα οπτικά ερεθίσματα που απασχολούν το μυαλό και τις σκέψεις σας, ώστε η συνολική εξάσκηση να είναι πιο ευχάριστη. Αντίθετα, όταν τρέχετε σε ένα σταθερό σημείο, πολλές φορές θα πιάσετε τον εαυτό σας να κοιτάει και ξανακοιτάει το ρολόι, αλλά ο χρόνος να μοιάζει να μένει… ακίνητος!

http://news.health.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως νικάμε τον πόνο στα ρευματικά νοσήματα, δίχως φάρμακα

Γιατί το τρέξιμο κάνει καλό στην υγεία