Τα μετεκλογικά παραλειπόμενα της ψηφοφορίας στον «Ευαγγελισμό» και οι δεσμεύσεις της ΕΣΑΚ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η επικρατούσα παράταξη στο σωματείο εργαζομένων στο ΓΝΑ "Ευαγγελισμός" δηλώνει έτοιμη να εντείνει τους αγώνες για συλλογικό σωματείο, επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μονίμων.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της ΕΣΑΚ από τον «Ευαγγελισμό»:

Η πλειοψηφία των συναδέλφων πήραν μέρος στις εκλογές, που ήταν μαζικότατες, παρά την έναρξη των καλοκαιρινών αδειών και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Βράζουμε στο ίδιο καζάνι, αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες που επιβάλλουν το κεφάλαιο, η συγκυβέρνηση και η Ε.Ε. με τα νέα εφιαλτικά μέτρα.

Η πικρή εμπειρία απ’την καθημερινότητά μας, αποτύπωσε & στην κάλπη τη ριζοσπαστική διάθεση της πλειοψηφίας των συναδέλφων για σωματείο – αποκούμπι, σωματείο που δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, σωματείο οργανωτή αγώνων νικηφόρων!

Ψήφισαν όλοι ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Στερεώσαμε στη συνείδηση όλων, ένα βήμα ενότητας των εργατοϋπαλλήλων στην υγεία. Αργά αλλά σταθερά το παράδειγμα του Σ.ΕΝ.Ε. αρχίζει να απλώνει και σ’άλλα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό τους τρομάζει! Οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. πρωτοστατήσαμε σ΄αυτή την ενότητα εδώ και χρόνια και ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΜΕ με την ανυποχώρητη στάση μας τις άλλες δυνάμεις να αποδεχθούν ομόφωνα το αυτονόητο! Μάλιστα, πολλοί απ’αυτούς δεν δίστασαν να πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτιά τους με συναδέλφους επικουρικούς κι εργολαβικούς την ίδια στιγμή που τους εκβίαζαν και τους τρομοκρατούσαν.

Όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείχτηκε και στο χώρο μας ότι χωριστά σωματεία γιατρών, νοσηλευτών ΔΕ, τραυματιοφορέων κ.λπ. είναι άκρως επιζήμια. Είναι πρακτική που διευκολύνει τους εκμεταλλευτές μας – είναι η πανάρχαια λογική του «διαίρει και βασίλευε» που ξέρει καλά η άδικη εξουσία των λίγων.

Επιμένουμε στη θέση αρχής για ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ όλων των εργαζόμενων του χώρου ανεξάρτητα από κλάδο και εργασιακή σχέση! Όσο κι αν η εργοδοσία των εργολαβικών εργατών προσπαθεί να χειραγωγήσει την ψήφο τους, όσο κι αν κάποιοι εργατοπατέρες δυσανασχετούν για τη συμμετοχή τους και ζητούν για την εγγραφή τους …πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ΕΜΕΙΣ, ξεκαθαρίζουμε ότι παλεύουμε για την ενότητα όλων των εργαζόμενων που σήμερα υφίστανται στυγνή εκμετάλλευση. Μόνο μια τέτοια ενότητα μπορεί να καταφέρει γερό χτύπημα στην εργοδοσία κρατική και ιδιωτική. Καμιά σχέση δεν έχουμε και δεν θέλουμε με αυτούς που επωφελούνται από αυτή την κατάσταση και αυτή την πολιτική που ισοπεδώνει τη ζωή μας.
ΑΥΤΟ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ!

Ξέρουμε από καιρό την προσπάθεια των ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ (τώρα.. Αγωνιστική Ενότητα) που προσπάθησαν να παραποιήσουν τη βούληση των εργαζομένων, αξιοποιώντας προκλητικά ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ & ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ είτε με την απειλή των μαύρης λίστας με … «50 σε διαθεσιμότητα» (;;;) στο μόνιμο προσωπικό, είτε της απόλυσης & της απληρωσιάς στους εργολαβικούς εργάτες.

Αλλά κι οι νέοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι – Κίνηση Συνεργασίας νόμισαν ότι θα εισπράξουν εκλογικά οφέλη απ’το δηλητηριασμένο «τυράκι» των εξευτελιστικών ατομικών συμβάσεων. Κι οι τρεις τους που αντιμετωπίζουν τους εργολαβικούς συναδέλφους σαν εργαζόμενους β΄κατηγορίας, προσπάθησαν να φτιάξουν «ενιαίο (;)» – «ακομμάτιστο» (;) ψηφοδέλτιο με κοινό στόχο την «ισοπέδωση της ΕΣΑΚ».

Δεν πήγε πίσω η Ενωτική Πρωτοβουλία – τόσο αριστερή και τόσο ανεξάρτητη – που εξέδωσε σωρεία ανακοινώσεων δείχνοντας το ΠΑΜΕ ως τον ένοχο για τη δύσκολη ζωή μας!!! Παραμονή εκλογών μάλιστα, επανεμφανίστηκε μια ξεχασμένη από καιρό παράταξη (;) η ΑΡΣΥ (πλατφόρμα της Πρωτοβουλίας;;) που ανακάλυψε πως για όλα τα δεινά από ελλείψεις μέχρι ασφαλιστικό φταίνε οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ… Μα αν θυμόμαστε καλά, όλοι αυτοί οι όψιμοι επαναστάτες του χαρτοβασιλείου είναι αυτοί που δούλεψαν γερά για να΄ρθει η «ελπίδα» των μειωμένων απαιτήσεων & μισθών, του ξεροκόμματου και της φορομπηξίας για το λαό, οι αντι-μνημονιακοί του 3ου μνημονίου!
Φαίνεται πάντως, ότι ακόμη δεν εννοούν να λάβουν το σαφέστατο μήνυμα που έστειλαν ξεκάθαρα εκατοντάδες συνάδελφοι με το εκλογικό αποτέλεσμα!

Πιστοί σ’έναν αφέντη που τους εντέλει να φιμώσουν τη φωνή του μεγαλύτερου σωματείου υγειονομικών, προσπάθησαν και από την επόμενη μέρα να ακυρώσουν τις εκλογές. Δεκάδες οι ενστάσεις τους αλλά και οι απειλές για ασφαλιστικά μέτρα κατά του σωματείου, με προεξάρχοντες τους εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ (που κάθε φορά κρύβονται πίσω από άλλο όνομα) που έφεραν και …ενισχύσεις από την ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ (από πού κι ως που το καπέλωμα;), αλλά και με την αμέριστη συμπαράσταση των άλλων δυνάμεων. Μάλιστα, δεν δίστασαν να απαιτήσουν και να παραλάβουν (!) από τη Δ/νση Διοικητικής Υπηρεσίας καταστάσεις μισθοδοσίας ώστε να δείξουν τι;;; ότι δήθεν άλλο έπρεπε να είναι το μητρώο του σωματείου; Κι από πότε δηλαδή, τα σωματεία ρωτάνε την εργοδοσία ποιον κάνουν μέλος τους;;; Αυτοί είναι οι γυμνοσάλιαγκες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και τέτοια κάνουν.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Ο Ευαγγελισμός είναι χώρος «πιλότος» για την κάθε κυβέρνηση δεδομένου ότι στο επόμενο διάστημα θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις π.χ. νέα πτέρυγα χειρουργείων, διεύρυνση των εργαζόμενων με συμβάσεις έργου και σ’άλλους κλάδους, ξεπούλημα εργαστηρίων, μαγειρείων κ.λπ. φιλέτων του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας που κάποιοι το βλέπουν …νομισματοκοπείο.

Γι’αυτό και όπως αποδεικνύει η πρόσφατη εμπειρία μας το διακύβευμα είναι ένα: να ξεμπερδεύουν με κάθε αγωνιστική φωνή, με κάθε δράση ανυπότακτη απέναντι στα μεγαθήρια των επιχειρηματιών της Υγείας & την πολιτική της ακόμη πιο βαθιάς εμπορευματοποίησής της.

Οι ψήφοι και η δράση των συναδέλφων που αντιστάθηκαν ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ θα γίνουν το επόμενο διάστημα μοχλός πίεσης για επίλυση άμεσων προβλημάτων:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ΟΛΩΝ των κλάδων. Ενίσχυση των νοσηλευτικών τμημάτων, των χειρουργείων, των μονάδων, των επειγόντων, των εργαστηρίων, της διοικητικής & της τεχνικής υπηρεσίας, της ψυχιατρικής, ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ.

Επαρκή κονδύλια για τις ανάγκες του Νοσοκομείου.

Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας – Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

Το επόμενο διάστημα η αγωνιστική ψήφος πρέπει να μετατραπεί σε μαζική ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ! Η λογική της «ανάθεσης» αγώνων σε κάποιους … αντιπροσώπους είναι ατελέσφορη. Διαφωνούμε με αντιλήψεις που αναθέτουν την επίλυση οξύτατων προβλημάτων σε μια επόμενη ..κυβέρνηση, σε διαπραγματεύσεις με δήθεν «κόκκινες γραμμές», τις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν πρόκειται να μας σώσει κανένας «σωτήρας» αν δεν παλέψουμε εμείς οι ίδιοι για τη δική μας τη ζωή!

Εμείς και το επόμενο διάστημα θα εξακολουθήσουμε να είμαστε μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΩΡΑ – όπως το έχουμε αποδείξει στον Ευαγγελισμό – ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ!
Αναδεικνύοντας προβλήματα, συσπειρώνοντας τους συναδέλφους χωρίς να φοβηθούμε την εργοδοσία και χωρίς συμβιβασμούς συμβάλλουμε καθημερινά στην ανασύνταξη του κινήματος.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ!!

Υ.Γ. Σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση προεδρείου στο νέο Δ.Σ., ισχύει η πάγια θέση μας για αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο.