Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 κάνουν καλό και στην συμπεριφορά!

  • Iatropedia
Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα Ωμέγα-3, τα λιπαρά οξέα που συνήθως βρίσκονται στο ιχθυέλαιο, έχουν μακροπρόθεσμα νευρολογικά αποτελέσματα που μειώνουν την αντικοινωνική και επιθετική συμπεριφορά παιδιών.

Τα λιπαρά Ω-3, κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την λειτουργία του, έχουν μια ακόμη ιδιότητα: να επιδρούν θετικά στην προβληματική συμπεριφορά παιδιών. Παλαιότερη έρευνα με παιδιά στον Μαυρίκιο έδειξε ότι όσα είχαν φτωχή διατροφή σε ηλικία 3 ετών, μεγαλώνοντας παρουσίαζαν προβληματική συμπεριφορά καθιστάμενα αντικοινωνικά και επιθετικά στα 8, 11, και 17 τους χρόνια.

Αναλύοντας το φαινόμενο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αποφάσισαν να διερευνήσουν αν η προσθήκη λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 στην διατροφή παιδιών με προβληματική συμπεριφορά θα είχε κάποιο αποτέλεσμα. Η πρόσληψη 2,5 επιπλέον μερίδων ψαριού την εβδομάδα σε 3χρονα παιδιά έδειξε μείωση της εγκληματικότητας στην ηλικία των 23 ετών κατά 34%.

Τα Ω-3 ρυθμίζουν τους νευροδιαβιβαστές, ενισχύουν την διάρκεια ζωής των νευρώνων και αυξάνουν τις δενδριτικές διακλαδώσεις αλλά από την στιγμή που δεν παράγονται στον οργανισμό μας θα πρέπει να τα πάρουμε από αλλού, επισημαίνει ο Adrian Raine από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και επικεφαλής της προκαταρκτικής μελέτης που δημοσιεύεται στο Journal of Child Psychology and Psychiatry. Η τακτική πρόσληψη Ω-3 με την μορφή χυμού σε ομάδα παιδιών ηλικίας 8-16 ετών καθημερινά για έξι μήνες, έδειξε ότι παιδιά που εξωτερίκευαν επιθετικότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά ή χαρακτηρίζονταν από εσωστρεφή συμπεριφορά (κατάθλιψη, άγχος, απομόνωση) παρουσίασαν βελτίωση σε ποσοστό 42 και 62% αντίστοιχα.

Μάλιστα ενώ τα παιδιά της ομάδας που δεν έπαιρναν συμπλήρωμα Ω-3 επέστρεψαν στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν 12 μήνες μετά, αυτά της πρώτης ομάδας συνέχισαν να παρουσιάζουν βελτίωση. Τα αποτελέσματα αυτά, λένε οι ερευνητές, επιβεβαιώνουν τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην αντικοινωνική συμπεριφορά, αν και όπως σημειώνουν θα χρειασθούν περαιτέρω έρευνες.