Τα κοχλιακά εμφυτεύματα βελτιώνουν την νοητική λειτουργία ηλικιωμένων

  • Iatropedia
Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα κοχλιακά εμφυτεύματα εκτός από την βελτίωση της ακοής ενδέχεται να βελτιώσουν την νοητική λειτουργία και την αντίληψη του λόγου, μειώνοντας και τον αντίκτυπο των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Για τους ηλικιωμένους με σοβαρή απώλεια ακοής, το κοχλιακό εμφύτευμα είναι η μόνη λύση. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, η σ ηλεκτρονική αυτή συσκευή –σχεδιασμένη να παρέχει βελτιωμένη αντίληψη του ήχου διεγείροντας το ακουστικό νεύρο– μπορεί να έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Όπως παρατήρησε η Δρ. Ιζαμπέλ Μοσνιέ του Assistance Publique-Hopitaux de Paris, η απώλεια της ακοής στα ηλικιωμένα άτομα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοητικής κατάπτωσης. Μάλιστα παλαιότερη έρευνα ανακάλυψε ότι άτομα με ήπια έως βαριά απώλεια ακοής είχε πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια.

Αν και οι ερευνητές δηλώνουν πως παραμένει ασαφές πώς το κοχλιακό εμφύτευμα σε ηλικιωμένους επηρεάζει την νοητική τους λειτουργία, εν τούτοις διεπίστωσαν ότι το 80% ατόμων με χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά τις συγκεκριμένες λειτουργίες παρουσίασε βελτίωση μετά την εμφύτευση της συσκευής. Σε πειράματα στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης με την συμμετοχή ασθενών ηλικίας 65 έως 85 ετών, η αντίληψη της ομιλίας σε ήσυχο όσο και θορυβώδες περιβάλλον βελτιώθηκε σημαντικά. Το ίδιο και η νοητική τους λειτουργία: εκεί που είχαν τις χειρότερες επιδόσεις σε έξι κατηγορίες νοητικών τεστ, η χαμηλή βαθμολογία κατόπιν περιορίσθηκε σε ένα μόνο τεστ. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν ότι παράλληλα περιορίσθηκαν τα συμπτώματα κατάθλιψης κατά 17%, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ζωής μέσα σε 12 μήνες από τότε που απέκτησαν το εμφύτευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν ακούω καλά. Γιατί;