Τα καυτά «παζάρια» γιατρών–ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις! Οι διαφωνίες και οι συμφωνίες

  • Iatropedia
Οι διαπραγματεύσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη ξεκινήσει ώστε να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα εργάζονται και θα αμείβονται οι ιδιώτες γιατροί που θα συμβληθούν με τον οργανισμό.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ υπουργείου Υγείας, διοίκησης ΕΟΠΥΥ και ιδιωτών γιατρών, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις που είχαν γίνει για τους συμβεβλημένους γιατρούς (είχε δοθεί παράταση).

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο με την αρμόδια επιτροπή που έχει συστήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τους εργαστηριακούς γιατρούς όσο και με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ για τους κλινικούς.

Όπως όλα δείχνουν οι εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα δεν έχουν συγκεκριμένη πρόταση έτοιμη ώστε να μπορούν να γίνουν διορθώσεις, αλλά οι συζητήσεις ξεκινούν σχεδόν από μηδενική βάση με τους εκπροσώπους των γιατρών να επιχειρούν να πετύχουν οφέλη για τον κλάδο.

Πάντως ο χρόνος φαίνεται ότι πιέζει περισσότερο για τις συμβάσεις των Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών, οι οποίες λήγουν στις 30/4/2014 σε αντίθεση με τους περίπου 4400 συμβεβλημένους που λήγουν τέλος Ιουνίου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά η υπόθεση να κλείσει άμεσα με αύξηση δαπανών για την Υγεία, ανάλογα με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και να υπογραφούν οι συμβάσεις.

Ζητά επίσης να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση όσων ιατρών επιθυμούν να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, να εφαρμοσθούν Διαγνωστικά – Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, αλλά και να τεθεί πλαφόν στην εκτέλεση του παραπεμπτικού ανά πάροχο , ώστε κάθε εξέταση που εκτελείται να αμείβεται.

Άλλωστε οι γιατροί πληρώνονται σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ με μεγάλη καθυστέρηση ενώ τους οφείλονται ακόμη και χρήματα από το παρελθόν.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ξεκάθαρα ότι δε θα δεχθεί καμία παράταση Σύμβασης πέρα από τις 30/4/2014, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο μιας παράτασης θα μείωνε τη διαπραγματευτική ισχύ του κλάδου.

Ήδη πάντως αποφασίστηκε μέσω τροπολογίας ότι οι περίπου 3.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ που είχαν αποφασίσει να φύγουν από το δημόσιο σύστημα για να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, να μπορούν να συμβληθούν με τον Οργανισμό με αμοιβή 10 ευρώ ανά επίσκεψη με μηνιαίο ανώτατο όριο τους 200 ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Άδωνις με τους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε.! Τι θα συζητήσουν στο άτυπο συμβούλιο

Οι δύο μεγάλοι πονοκέφαλοι Άδωνι! Οι απαιτήσεις SOS της τρόικας ως τον Ιούνιο

Το ΕΣΥ από κόσκινο! Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι για την αξιολόγηση

Στη…σέντρα γιατροί για υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων! Οι 100 πρωταθλητές των συνταγών