Τα επικίνδυνα απόβλητα που παράγουμε ως ανθρωπότητα θα αυξηθούν κατακόρυφα έως το 2050, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

  • Iatropedia newsroom
επικίνδυνα απόβλητα
Τεράστια καταστροφή σε επίπεδο βιοποικιλότητας, κλιματικής αλλαγής και ρύπανσης, με σημαντικές προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία

Τα απόβλητα που παράγουμε ως ανθρωπότητα θα αυξηθούν κατακόρυφα έως το 2050, προκαλώντας τεράστια καταστροφή σε επίπεδο βιοποικιλότητας, κλιματικής αλλαγής και ρύπανσης, με σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις, ανέφερε σε έκθεσή του την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Η έκθεση ανέφερε ότι εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, η παραγωγή αποβλήτων θα εκτιναχθεί στα ύψη, οδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στην Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

Το UNEP εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει σε 640 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι τα μέσα του αιώνα, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση άνω του 75% σε σύγκριση με το 2020, όταν ο κόσμος παρήγαγε περίπου 2,1 δισεκατομμύρια τόνους αστικών στερεών αποβλήτων, χωρίς τα βιομηχανικά απόβλητα.

Από το συνολικό αυτό ποσό, 443 δισεκατομμύρια δολάρια θα είναι το κόστος παραγόντων όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, τα αέρια που αλλάζουν το κλίμα και τα οποία παράγονται από τη διάσπαση των οργανικών αποβλήτων και η ρύπανση που συμβάλλει σε 400.000 έως 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως, ανέφερε η έκθεση.

Τα μέτρα για την πρόληψη των αποβλήτων και η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος αυτό, αλλά υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην αλλαγή, όπως οι αδύναμοι μηχανισμοί επιβολής, αναφέρει η έκθεση.

Μια συνθήκη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά, τα οποία δεν είναι βιοδιασπώμενα και μπορούν να προκαλέσούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, με τον τέταρτο γύρο συνομιλιών να έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP, Inger Andersen, δήλωσε αισιόδοξη ότι η συνθήκη θα μπορούσε να συναφθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, παρά τις διαφορές που υπάρχουν σχετικά με το κατά πόσον η συμφωνία θα πρέπει να επικεντρωθεί στον περιορισμό της παραγωγής πλαστικών έναντι της προώθησης της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μικροπλαστικά υπάρχουν πλέον σε κάθε ανθρώπινο πλακούντα [μελέτη]

Κορονοϊός: Έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε για τα αντισώματα από τα mRNA εμβόλια

Σπάνιες παθήσεις: Χρειάζονται συχνά πολλά χρόνια για να γίνει σωστή διάγνωση