Τα έντομα στα νοσοκομεία είναι μολυσμένα με ανθεκτικά βακτήρια!

  • Ρούλα Τσουλέα
έντομα βακτήρια νοσοκομεία
Τα περισσότερα έντομα που κυκλοφορούν στα νοσοκομεία είναι μολυσμένα με επικίνδυνα βακτήρια, που συχνά είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι περισσότερες μύγες και τα άλλα έντομα στα νοσοκομεία είναι μολυσμένα με βακτήρια που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς. Επιπλέον, περισσότερα από τα μισά από αυτά τα μικρόβια είναι και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας, πρωτότυπης μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε επτά νοσοκομεία της Αγγλίας. Η μελέτη διήρκησε 18 μήνες, στη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές παγίδευσαν σχεδόν 20.000 έντομα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν μύγες, κουνούπια, μυρμήγκια, μέλισσες, σφήκες και σκώροι.

Το 90% των εντόμων αυτών ήσαν μολυσμένα με δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια. Συνολικά, οι επιστήμονες απομόνωσαν 86 βακτηριακά στελέχη. Πιο αναλυτικά, βρήκαν:

  • Εντεροβακτήρια. Μεταξύ αυτών βρέθηκαν e.coli (κολοβακτηρίδιο) και σαλμονέλα. Ήσαν τα πιο συχνά (41% των εντόμων).
  • Βάκιλλοι. Εντοπίστηκαν στο 24% των εντόμων. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο βάκιλος cereus (βάκιλλος ο κηρόχρους) που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.
  • Σταφυλόκοκκοι. Ανιχνεύθηκαν στο 19% των εντόμων. Μεταξύ αυτών που εντοπίστηκαν συμπεριλαμβάνεται ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος ο οποίος προκαλεί μολύνσεις στο δέρμα, αποστήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Σε μερικές περιπτώσεις, το μικροβιακό φορτίο που έφεραν τα έντομα ήταν αρκετό για να προκαλέσει λοίμωξη σε ανθρώπους.

Ανθεκτικά στα αντιβιοτικά

Ακόμα πιο σοβαρό όμως είναι το γεγονός πως το 53% των βακτηρίων στα έντομα ήσαν ανθεκτικά σε τουλάχιστον μία «οικογένεια» αντιβιοτικών. Από αυτά, το 19% ήσαν ανθεκτικά σε πολλαπλά αντιβιοτικά.

Το αντιβιοτικό στο οποίο τα περισσότερα είχαν αντοχή ήταν η πενικιλίνη. Ωστόσο πολλά είχαν αντοχή και στην βανκομυκίνη (vancomycin) και την λεβοφλοξασίνη (levofloxacin).

«Το πιο ανησυχητικό εύρημα της μελέτης είναι τα υψηλά ποσοστά ανθεκτικών βακτηρίων στα δείγματά μας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Federica Boiocchi, διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Aston, στο Μπέρμιγχαμ. «Το εύρημα αυτό αποτελεί υπενθύμιση των συνεπειών που μπορεί να έχει η κατάχρηση αντιβιοτικών».

Τα έντομα συνελέχθησαν από διάφορες περιοχές των νοσοκομείων, όπως οι κουζίνες, οι θάλαμοι, οι διάδρομοι, οι μονάδες νεογνών και οι μαιευτικές κλινικές.

Τα περισσότερα έντομα ανιχνεύθηκαν άνοιξη και καλοκαίρι.

«Το μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι ακόμα και στο πιο καθαρό περιβάλλον, πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας από τα βακτήρια των εντόμων», τόνισε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Anthony Hilton, καθηγητής Εφηρμοσμένης Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Medical Entomology.