Τα ελληνικά φάρμακα καλύπτουν σήμερα την χώρα μόνο κατά 20%

  • Iatropedia
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων, έχει εκφράσει από τον περασμένο Δεκέμβριο την πεποίθηση ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης σε φάρμακα, και συγκεκριμένα το 70% των διακινούμενων μέσω φαρμακείων και το 50-55% των νοσοκομειακών. Αλλά σήμερα μας καλύπτει μόνο κατά 20%. Ο ΣΦΕΕ από την πλευρά του συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι εκτάκτως για να εξασφαλίσει τον αδιάλειπτο εφοδιασμό φαρμακείων και νοσοκομείων ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ήδη διαβεβαιώσει από την Βουλή ότι ελλείψεις δεν θα υπάρξουν. Ο Κ. Λουράντος πάλι ενημέρωσε σήμερα ότι υπάρχουν κάποιες φαρμακαποθήκες που την δύσκολη αυτή ώρα ζητούν να πληρωθούν με ρευστό για κάθε παράδοση φαρμάκων που κάνουν στα φαρμακεία...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η ελληνική παραγωγή φαρμάκων έχει τη δυνατότητα να καλύψει πάνω από το 80% των εξωνοσοκομειακών αναγκών της ελληνικής αγοράς την ώρα που το 70% του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ δαπανάται σε 100 σκευάσματα, από τα οποία μόνο τα τρία παράγονται στην Ελλάδα.

Αυτήν την δύσκολη στιγμή ως εκ τούτου, έχουμε άμεση ανάγκη από όλες τις φαρμακοβιομηχανίες, εγχώριες και πολυεθνικές που είναι ζωτικό να συνεχίσουν να επιχειρούν στην χώρα.

Και για να συνεχίσουν οι πολυεθνικές να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουμε νομισματική, οικονομική, πολιτική και εθνική σταθερότητα. Δεδομένου μάλιστα ότι τα 5 χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν δοκιμάσει τα νεύρα και τις αντοχές τους,

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πρέπει να στηριχτεί πάραυτα ώστε να αυξήσει το 20% και να πλησιάσει το 80% της εκτίμησης του προέδρου της ΠΕΦ.

Στο θέμα της επάρκειας φαρμάκων αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής απόπ το βήμα της Βουλής λέγοντας:»Κυκλοφορούν ορισμένες φήμες στο διαδίκτυο για την έλλειψη φαρμάκων. Το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί αυτή τη διαδικασία. Δεν υπάρχει κανένα μα κανένα πρόβλημα και διαβεβαιώνω κατηγορηματικά τον ελληνικό λαό, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στον τομέα του φαρμάκου».