Τα χρέη δεν «χτυπούν» μόνο την τσέπη αλλά και την υγεία

  • Iatropedia
Πλέον είναι και επιστημονικώς τεκμηριωμένο: Τα χρέη… βλάπτουν σοβαρά την υγεία, επισημαίνουν ερευνητές, εντοπίζοντας άμεση σχέση της δεινής οικονομικής κατάστασης με έντονο στρες, υψηλή αρτηριακή πίεση και εκτόξευση των περιπτώσεων κατάθλιψης.

Τα ευρήματα της ψυχολόγου Δρ. Donna Ferguson από το Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας του Τορόντο προφανώς δεν περιορίζονται μόνο στους υπερχρεωμένους Καναδούς: Μετά από μελέτη 12 ετών, έχοντας δει άτομα ηλικίας από 40 έως 64 ετών συντετριμμένα από το δυσβάσταχτο βάρος των δεινών οικονομικών τους, μπορεί να διαβεβαιώσει πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικό στρες φθάνουν πιο εύκολα στα άκρα. «Καθίσταται πλέον όλο και πιο εμφανές ότι όσο πιο αγχωμένοι είναι, τόσο η αυτοκτονία είναι μια σκέψη που περνά από τον νου τους» λέει χαρακτηριστικά.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των υπερχρεωμένων ατόμων συγκεντρώνουν πλέον το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων επιστημονικών ερευνών. Αναλύοντας 33 σχετικές μελέτες, Φινλανδοί ερευνητές κάνουν λόγο για «σοβαρές επιπτώσεις» στην υγεία, επισημαίνοντας ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν π.χ. προβλήματα στην πληρωμή των δόσεων ενός δανείου, παρουσιάζουν αυτοκτονικό ιδεασμό και κατάθλιψη σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν τέτοια οικονομικά προβλήματα.

Ομοίως, ερευνητές στο Μόντρεαλ και το Σικάγο δημοσίευσαν μελέτη στην οποία σημειώνουν ότι το υψηλό οικονομικό χρέος νεαρών ενηλίκων σχετίζεται άμεσα όχι μόνο με στρες και κατάθλιψη αλλά και με επιδείνωση της γενικής κατάσταση της υγείας τους καθώς και υπέρταση. Ακόμη χειρότερα, πολλοί κρατούν το πρόβλημα μέσα τους επειδή αισθάνονται ότι δεν μπορούν να το μοιρασθούν με τους γνωστούς τους, με αποτέλεσμα το επαυξημένο στρες να οδηγεί άλλους σε πρόσκτηση βάρους και άλλους σε απώλεια όρεξης/βάρους, ενώ κοινά ήταν τα συμπτώματα της υπνηλίας, της απελπισίας και της αδυναμίας εκτέλεσης ακόμη και καθημερινών δραστηριοτήτων…