Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας!

  • Iatropedia
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία πάθηση του νευρικού συστήματος δείχνοντας μία ιδιαίτερη προτίμηση στο γυναικείο φύλο και ιδίως στις ηλικίες μεταξύ 20-50 ετών. Στην κλινική εικόνα της νόσου περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα τα ύποπτα συμπτώματα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νευρολογική πάθηση επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) ελέγχει όλες τις ενέργειες του σώματος. Η σκλήρυνση κατά πλάκας καταστρέφει το περίβλημα μυελίνης γύρω από τις νευρικές ίνες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα από οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Περίπου το 80% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας θα διαγνωστούν με την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή. Αυτό σημαίνει οτι τα συμπτώματα εμφανίζονται με μορφή κρίσεων ή εξάρσεων και στη συνέχεια μετά από ένα χρονικό διάστημα υποχωρούν ή εξαφανίζονται εντελώς. Έτσι στα μεσοδιαστήματα ο ασθενής παραμένει ελεύθερος συμπτωμάτων ή με σταθερή κλινική εικόνα, οπότε μιλάμε για ύφεση.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Υπερβολική κούραση (κόπωση)

Μούδιασμα

Φαγούρα

Διαταραχές της όρασης, π.χ. θολή όραση, διπλή όραση, απώλεια όρασης, λάμψεις, αχρωματοψία, πόνος στο μάτι

Διαταραχές της κινητικότητας και της ισορροπίας

Αδυναμία μυών

Διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, όπως δυσκολία κένωσης της κύστης, συχνουρία, Ακράτεια ούρων,

Νυκτουρία (χρειάζεται να ξυπνάει συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας για ούρηση)

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν μόνο μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα και είναι απίθανο κάποιος να τα εμφανίσει όλα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr