Σύσκεψη του ΙΣΑ με ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επιφυλάξεις για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, εξέφρασε το ΔΣ του ΙΣΑ μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους φορέων κατά τη σημερινή του συνεδρίαση. Ειδικότερα εκλήθησαν στα γραφεία του ΙΣΑ, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Ε. Καφετζόπουλος ,ο πρόεδρος κ. Γ. Μπαρδάνης και ο διευθυντής κ. Β. Γκιτάκος του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να ενημερώσουν το ΔΣ για το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης και τους κινδύνους που ενδεχομένως να εγκυμονεί.

 

Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη να δημιουργηθούν αυστηρές προδιαγραφές και ασφαλιστικές δικλείδες στη χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης (π.χ. θεραπευτικά πρωτοκόλλα κ.τ.λ. )καθώς σε άλλες χώρες η νομιμοποίησή της οδήγησε σε αύξηση των χρηστών.

Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε επίσης η αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει το κρίσιμο ζήτημα της ανεξέλεγκτης χρήσης ναρκωτικών στις γειτονιές της Αθήνας από εκατοντάδες εξαρτημένους ασθενείς που βρίσκουν καταφύγιο στους δρόμους της πόλης. Όπως επισημάνθηκε η οικονομική κρίση έχει εξαθλιώσει τους χρήστες, με αποτέλεσμα η κατάστασή τους να έχει επιδεινωθεί παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός τους.

Αδυναμία της Πολιτείας

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης χαρακτήρισε εγκληματική την αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο καθώς υποβαθμίζει δραματικά τις γειτονιές της Αθήνας ,έχοντας ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους χρήστες ουσιών, οι οποίοι δεν προστατεύονται από τους εμπόρους ναρκωτικών.

«Οι διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας για την εγκληματική αυτή κατάσταση είναι τεράστιες. Ζητάμε άμεσα να δημιουργηθούν κατάλληλες δομές για αυτό τον πληθυσμό ,τον οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε (Κέντρα Ημέρας ,Ομάδες Παρεμβάσεων κ.τ. λ.) όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση υποβαθμίζει δραματικά τη ζωή των κατοίκων της πόλης ενώ αποδυναμώνει καθοριστικά το τουριστικό προϊόν της».

Ακόμη ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα διεθνή δεδομένα σχετικά με την νομιμοποίηση της χορήγησης και καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης και ζήτησε να διασφαλιστεί ότι θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς ωστόσο με αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ κ. Μπαρδάνη, η καθημερινή χρήση σκευασμάτων κάνναβης από άτομα νεαρής ηλικίας οδηγεί σε ψυχωτικά επεισόδια (ποσοστό 10%).

Η κάνναβη αποτελεί την «πύλη» των σκληρών ναρκωτικών για πολλούς χρήστες .Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στις χώρες που νομιμοποιήθηκε η χρήσης της έχει αυξηθεί η προσέλευση στα κέντρα απεξάρτησης σε ποσοστό 20%.

Η ανεξέλικτη χρήση ακόμα και της φαρμακευτικής κάνναβης οδηγεί σε προβλήματα εξάρτησης και γι αυτό θα πρέπει να τηρούνται αυστηρές προϋποθέσεις.

Ωστόσο όπως τονίστηκε πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης όλων των ασθενών στη θεραπεία που έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης συζητήθηκε επίσης το θέμα της εργασιακής και οικονομικής ομηρίας των γιατρών που συνεργάζονται με τον ΟΚΑΝΑ και ο πρόεδρος του Οργανισμού δεσμεύθηκε στο ΔΣ του ΙΣΑ ότι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσης καθώς αποτελεί προτεραιότητα η στελέχωση του Φορέα με ιατρικό προσωπικό.
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΑΛΕΞ. Β