Σύσκεψη Μαξίμου: Ο εμβολιασμός των παιδιών περνά στα «χέρια» ιδιωτών παιδιάτρων

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Απ' ότι φαίνεται η κυβέρνηση θεώρησε δίκαιο το αίτημα των παιδιάτρων να αναλάβουν οι ίδιοι τους εμβολιασμούς των παιδιών και εφήβων, όπως είχαν εισηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κι έτσι σήμερα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε η υλοποίηση του σχεδίου.

Τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ γονέων και παιδιάτρων επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να προωθήσει τους εμβολιασμούς των μαθητών 12 έως 17 ετών, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το πράσινο φως να αναλάβουν οι ιδιώτες παιδίατροι τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών κατά του κορονοϊού έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τηλεδιάσκεψη πρωθυπουργό συμμετέχει ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα αλλά και οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων.

Να σημειωθεί, πάντως, πως τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών λαμβάνουν μόνο εμβόλια mRNA και αυτό δημιουργεί τεχνικό ζήτημα αφού οι συνθήκες φύλαξης των εμβολίων αυτών είναι πιο περίπλοκες από εκείνες των άλλων εμβολίων.

Δείτε επίσης – Λουκίδης: Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι στην Ελλάδα – Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του ανοίγματος των σχολείων

Το προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε το πρωί την πιθανή επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, αλλά και τη συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Για τα παιδιά, η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Προφανώς και οι παιδίατροι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι για να πείσουν με τις γνώσεις τους και να κάνουν και οι ίδιοι εμβόλια. Αναζητούνται τρόποι και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή για να μπουν οργανωμένα οι παιδίατροι σε αυτή την ιστορία», επισήμανε.

Σχετικά με την πιθανότητα να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στους εκπαιδευτικούς, αλλά ενδεχομένως και στους ιερείς, ο ίδιος ανέφερε:

«Υπάρχει ως επιλογή για την κυβέρνηση η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για όλους. Υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς, αν παραστεί ανάγκη, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εκεί είναι αρκετά υψηλά», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Οι παιδίατροι είχαν θέσει το θέμα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Το αίτημα ετέθη στην κυβέρνηση από την Ομοσπονδία των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων σε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr η κυβέρνηση θεώρησε πολύ λογικό το επιχείρημα των παιδιάτρων και συμφώνησε να προωθήσει τους εμβολιασμούς στα ιδιωτικά ιατρεία των παιδιάτρων.

«Ο παιδίατρος μπορεί να εξηγήσει στον γονιό με επιχειρήματα ότι το σωστότερο που έχει να κάνει για το παιδί του είναι να το εμβολιάσει και να το κάνει σε ένα περιβάλλον που εμπιστεύεται και να αισθάνεται και το παιδί πολύ καλύτερα. Επιπλέον έχουμε όλη την τεχνογνωσία γιατί η ειδικότητά μας είναι να κάνουμε εμβόλια. Είναι νομίζω κομβικό σημείο, αν θέλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά γρήγορα», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

Με πληροφορίες από newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εμβολιασμοί Covid-19: Έρχονται εμβολιασμοί παιδιών από ιδιώτες παιδίατρους – Θετική η κυβέρνηση