ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ: Ζητούν στήριξη του ΕΣΥ και των διακομιδών

  • Iatropedia newsroom
ΕΚΑΒ
Παρέμβαση για τους δύο θανάτους συνανθρώπων μας που συνέβησαν μέσα σε δύο 24ωρα, και οι οποίοι αποδίδονται σε καθυστέρηση ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, έκαναν και τα κόμματα της Αριστεράς.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ-Η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας», σχολίασε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, ενώ και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε, πως επιβεβαιώνεται καθημερινά με τραγικό τρόπο το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Από την πλευρά του το ΜεΡΑ 25 ζήτησε γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.

Δείτε επίσης: Παρέμβαση εισαγγελέα για το θάνατο 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη – Iatropedia ΕΚΑΒ

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν το χωράει ανθρώπινος νους, εν έτει 2023 να χάνονται συνάνθρωποι μας με αυτό τον τρόπο», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, σε δήλωσή της αναφορικά με το θάνατο της 19χρονης εγκύου, στη Νέα Μάκρη, που «έφυγε από τη ζωή μαζί με το αγέννητο μωρό της, λόγω καθυστέρησης ασθενοφόρου όπως καταγγέλλει η οικογένειά της».

Η κ. Τσαπανίδου αναφέρει ότι «μια γυναίκα στην Κω πέθανε γιατί δεν υπήρχαν οδηγοί για τα ασθενοφόρα του νησιού» και «λίγες ώρες μετά, άλλη μια τραγική είδηση μας συγκλονίζει όλους». Τονίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ και αυτή η σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα, οφείλει να μας κινητοποιήσει άμεσα». «Η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις αυτονόητες ανάγκες όλων των ανθρώπων», υπογραμμίζει.

ΚΚΕ

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Real FM» ερωτηθείς ειδικά για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είπε ότι «καθημερινά επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο, αυτό που βροντοφώναζαν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας στους δρόμους μετά την τραγωδία των Τεμπών: ”ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”» και προσέθεσε: «Και δυστυχώς κάποιοι επιλέγουν τα κέρδη κάποιων λίγων. Δίνουν τα κονδύλια που υπάρχουν, όσα τέλος πάντων υπάρχουν, σε άλλες δομές, για άλλες ανάγκες, κυρίως σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους -που δεν ξέρουν έτσι και αλλιώς τι έχουν- και δεν υπολογίζουν τη ζωή των ανθρώπων, των συνανθρώπων μας, του λαού μας».

Δείτε επίσης: Νίκος Ανδρουλάκης στο ΕΚΑΒ: Βολές στη ΝΔ για «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα»

Υπενθύμισε ότι πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, απαιτώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισημαίνοντας ότι «εν μέσω πανδημίας μάλιστα, δηλαδή το 2020-2021 ολοκληρώθηκε μία μόνο προκήρυξη για πρόσληψη 46 μόνιμων διασωστών σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο διάστημα οι συνταξιοδοτήσεις είχαν φτάσει τις 150 και το 2022 υπολογίστηκαν στις 100, δηλαδή μιλάμε για 250 συνταξιοδοτήσεις στο ΕΚΑΒ υποστελεχώνοντάς το ακόμα περισσότερο, με τεράστιες ελλείψεις, και ταυτόχρονα λήγουν και συμβάσεις δεκάδων επικουρικών».

ΜέΡΑ25

Για «διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας μετά από τρία καταστροφικά μνημόνια, που άφησαν το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ παντελώς υποστελεχωμένα, χωρίς επαρκή ασθενοφόρα, εξοπλισμό και υποδομές», κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, με αφορμή τα δύο τραγικά περιστατικά σε Κω και Νέα Μάκρη.

«Οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό μεταναστεύουν ή καταρρέουν από την εξάντληση και τις απάνθρωπες συνθήκες. Το σύστημα υγείας στην περιφέρεια και τα νησιά είναι υποτυπώδες και βασικές ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού μένουν ακάλυπτες. Ενώ την ίδια ώρα που επιδοτούνταν εν μέσω πανδημίας οι ιδιώτες κλινικάρχες, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα σημείωνε αρνητικό ρεκόρ, αυξημένη κατά 12,3% με 20.000 θανάτους εκτός ΜΕΘ», σημειώνεται επίσης εν είδει γενικού σχολίου. Και για τα δύο περιστατικά, «το ότι καθυστερεί επί πέντε ώρες να βρεθεί ασθενοφόρο για να μεταφέρει μια έγκυο κοπέλα δίπλα στην πρωτεύουσα, αρκεί για να καταδειχθεί ο κίνδυνος που συνιστά για τους πολίτες η διάλυση του ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, ένα νησί όπως η Κως, με πάνω από 37.000 κατοίκους και ξέφρενη τουριστική δραστηριότητα, εξυπηρετείται από ένα και μοναδικό ασθενοφόρο και δύο διασώστες».