Συνταγογράφηση σε όλα τα φάρμακα και όχι μόνο το Tamiflu ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας

  • Γιάννα Σουλάκη
ΙΣΑ
Ο ΙΣΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των αντιϊκών φαρμάκων που αποφάσισε την Πέμπτη ο ΕΟΦ και ζητά να επεκταθεί το μέτρο σε όλα τα φάρμακα.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια, με την οποία ζητά να νομοθετηθεί αυστηρή ποινή, για τους φαρμακοποιούς που χορηγούν αντιβιοτικά αλλά και άλλα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς «εκθέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία και ευθύνονται μεταξύ άλλων για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζει η ελληνική αγορά», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συλλόγου.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι είναι θετικό βήμα το βήμα της θεσμοθέτησης της ιατρικής συνταγής για τα αντιϊκά φάρμακα, ωστόσο ζητά το μέτρο αυτό να επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα καθώς παρατηρείται σημαντική έλλειψη εμβολίων και αντιβιοτικών φαρμάκων.

Δείτε επίσης: ΕΟΦ: Αντιιικά φάρμακα για την γρίπη, μόνο με συνταγή γιατρού από σήμερα

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ προς τον Υπουργό Υγείας επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οφείλουμε να σας συγχαρούμε για την άμεση αντίδρασή σας για τη θεσμοθέτηση της συνταγογράφησης αντιιικών φαρμάκων. Από πολλών ετών έχουμε επισημάνει στους προκατόχους σας  την ανάγκη να νομοθετηθεί έλεγχος και ποινή για τους φαρμακοποιούς που χορηγούν αντιβιοτικά, αλλά και άλλα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Η χώρα μας, όπως φαίνεται, διατηρεί και επί των ημερών σας μία θλιβερή πρωτιά στην ανθεκτικότητα των μικροβίων εκ της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών. Αποτελεί θέση του ΙΣΑ ότι θα πρέπει επιτέλους να προβλεφθεί νομοθετικά η επιβολή προστίμων για τη χορήγηση συνταγογραφούμενου φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή».

Ο ΙΣΑ ζητά να προστεθεί ρύθμιση στο σχετικό νόμο, προκειμένου να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της διάθεσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον φαρμακοποιό χωρίς προηγούμενη ιατρική εξέταση και διάγνωση και χωρίς απόλυτη ιατρική ένδειξη, κατά παράβαση των κανόνων άσκησης της ιατρικής, των κοινοτικών οδηγιών, γεγονός που πέρα από οικονομικές έχει και σημαντικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία (πολυφαρμακία, αλόγιστη διάθεση αντιβιοτικών κλπ).

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν