Συνήγορος του Πολίτη: Χωρίς υποστήριξη και εκπαιδευτική συμπερίληψη οι μαθητές με αναπηρία

  • Γιάννα Σουλάκη
αναπηρία
Προβλήματα στην πιστοποίηση της αναπηρίας καθώς και στην φορολογική, κοινωνικο-ασφαλιστική και προνοιακή μεταχείριση των αναπήρων, καταγράφει μεταξύ άλλων Έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη.

Στο πόρισμα της τελευταίας έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη γίνεται αναφορά στα σοβαρά προσκόμματα που υπάρχουν στην ένταξη στην γενική εκπαίδευση μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η Αρχή διερεύνησε αναφορές σε σχέση με την μη εφαρμογή ειδικών μέτρων υποστήριξης τους για την ένταξή τους στη γενική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε μη υλοποίηση ή μερική και ανεπαρκής υλοποίηση εγκεκριμένων αιτημάτων παράλληλης στήριξης, ή εξειδικευμένης υποστήριξης μαθητών/τριών με αναπηρία ή με σοβαρά προβλήματα υγείας από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ή Σχολικό Νοσηλευτή, και η αναστολή ή καθυστέρηση λειτουργίας Τμημάτων Ένταξης, από την έναρξη του σχολικού έτους, λόγω μη στελέχωσης.

Η Αρχή ζήτησε έγγραφη ενημέρωση και στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και απέστειλε ερωτηματολόγια σε όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, ζητώντας αριθμητικά στοιχεία για τα προαναφερθέντα θέματα για το σχολικό έτος 2021-22.

Ολοκληρώνοντας τη διερεύνηση απέστειλε πόρισμα προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπονομεύουν σημαντικά την εκπαιδευτική συμπερίληψη, καθώς και την κοινωνική ένταξη και συμμετοχή των παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολείο, σε ισότιμη βάση με τους συνομηλίκους τους.

Περαιτέρω, ζήτησε από το Υπουργείο να μεριμνήσει για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας με την διασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για την πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων υποστήριξης της φοίτησης μαθητών/τριών με αναπηρία/ε.ε.α. σε γενικά σχολεία – κατ’ αντιστοιχία με τη μέριμνα που λαμβάνεται για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των λοιπών μαθητών/τριών – την θέσπιση ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της έλλειψης σχολικών νοσηλευτών, καθώς και ενός θεσμικού πλαισίου για την παροχή πρώτων βοηθειών σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε σχολικές μονάδες στις οποίες δεν υπάρχει σχολικός νοσηλευτής.

Δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση έως σήμερα.

Συνήγορος του Πολίτη: Βρισκόμαστε σταθερά στην πρώτη γραμμή της προάσπισης των δικαιωμάτων τους

Ειδική αναφορά γίνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά με αναπηρία καθώς και κρατούμενοι, ενώ επισημαίνεται η ενίσχυση του πλαισίου για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αντιμετωπίζουν εκλογείς με αναπηρία.

Η Έκθεση είναι η τέταρτη κατά σειρά από την ανάθεση στον Συνήγορο του Πολίτη της ειδικής αρμοδιότητας για την ανεξάρτητη παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Οι θεματικές ενότητες της Έκθεσης εστιάζουν σε παρεμβάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας και αποτυπώνουν θετικές εξελίξεις στη κατοχύρωση του δικαιώματος προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία.

«Ο σεβασμός στα δικαιώματα των συμπολιτών μας με αναπηρία, είναι και ζήτημα συλλογικής αλλά και ατομικής κουλτούρας. Ο Συνήγορος του Πολίτη, υπηρετώντας τη συνταγματική του αποστολή, θα βρίσκεται σταθερά και αποφασιστικά, στην πρώτη γραμμή της προάσπισης, προώθησης και προαγωγής των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία», αναφέρει στην εισαγωγή, ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Ανδρέας Ι. Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη.

Άλλα προβλήματα στην υποστήριξη του Παιδιού με Αναπηρία

Ειδικότερα θέματα σε σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού με αναπηρία

Η Αρχή, σε συνέχεια αναφορών, διερεύνησε και διαμεσολάβησε μεταξύ άλλων σε υποθέσεις σε σχέση με :

  • Εγκατάλειψη αλλοδαπού νηπίου με αναπηρία σε παιδιατρικό νοσοκομείο.
  • Αναθεώρηση τυπικών σφαλμάτων σε γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ σε σχέση με την πιστοποίηση αναπηρίας ανηλίκων και σε σχέση με ποσοστό αναπηρίας σε παιδί με ακρωτηριασμό κάτω άκρου.
  • ­Μη λειτουργία ιδρυθείσας Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αθηνών.
  • Έκδοση βεβαιώσεων από νοσοκομεία και επίλυση γραφειοκρατικών εμποδίων σε σχέση με νοσηλευθέντα παιδιά.
  • Μη ανταπόκριση ΕΟΠΥΥ για δαπάνες που αφορούν σε ειδικές θεραπείες παιδιών με αναπηρίες.
  • Φροντίδα νηπίων με αναπηρίες και παροχή εξειδικευμένου προσωπικού σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.