Συνέδριο για την ψυχική υγεία στα χρόνια της κρίσης και των αυτοκτονιών, στην Αθήνα

  • Iatropedia
Αξιοσημείωτη αύξηση των αυτοκτονιών και των ανθρωποκτονιών έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στη διάρκεια της δεκαετίας 2001-2012 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 4641 περιπτώσεις αυτοκτονίας. Οι αυτοκτονίες στους άρρενες ήταν 3840 (82,7% του συνόλου), ενώ οι αυτοκτονίες σε θήλεις ήταν σημαντικά λιγότερες (801 σε απόλυτο αριθμό ή 17,3% του συνόλου). Αντίστοιχη αύξηση παρατηρήθηκε και στον συνολικό δείκτη εγκληματικότητας στα έτη μεταξύ 2008 και 2011. Αυτά είναι μερικά  από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής που οργανώνεται στην "Αίγλη" Ζαππείου από αύριο Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Συνέδριο οργανώνεται από την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής με τη συνεργασία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Ψυχιατρικής Εταιρείας Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκάνιων. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο καθηγητής Γιώργος Χριστοδούλου, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής  Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Ακόμη η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οι προληπτικές παρεμβάσεις καθώς και οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών έχουν θετική σχέση κόστους/οφέλους. Στοιχίζει δηλαδή περισσότερο να μην θεραπεύεις την ψυχική νόσο παρά να την θεραπεύεις, να μην προλαμβάνεις την ψυχική νόσο παρά να την προλαμβάνεις, να μην χρηματοδοτείς τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρά να τις χρηματοδοτείς. Το να κανείς οικονομία κλείνοντας δομές ψυχικής υγείας στοιχίζει περισσότερο στο κράτος. Στην ουσία δεν κάνεις οικονομία αλλά ξοδεύεις περισσότερα χρήματα.

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Συνεδρίου (www.preventive-psychiatry2015.com) θα γίνει αναφορά  στα  ψυχιατρικά προβλήματα που συναρτώνται με την προσφυγιά και την μετανάστευση και  στον προγραμματισμό για την οργάνωση ψυχιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα καθώς και θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη και την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας. Παράλληλα διοργανώνεται  ένα συμπόσιο που αναφέρεται στο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που φέτος είναι «Η αξιοπρέπεια στην Ψυχική Υγεία».

Το Συνέδριο έχει και ένα σκέλος που αναφέρεται σε προβλήματα Ψυχικής Υγείας στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Διακεκριμένοι ομιλητές από τις χώρες αυτές θα αναφερθούν στα προβλήματα αυτά των γειτονικών μας χωρών. Με  κεντρική ομιλήτρια την Ακαδημαϊκό Dusica Lecic-Tosevski .

Περιλαμβάνονται επίσης συμπόσια που αναφέρονται στην ψυχιατρική πρόληψη πριν ακόμη από τη γέννηση του παιδιού (ψυχιατρική γενετική συμβουλευτική), στην παιδική και εφηβική ηλικία, στον στρατό, στην οικογένεια και στο χωρο της εργασίας. Σε ένα συνολικό συμπόσιο την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου θα γίνει προσπάθεια συγκερασμού και σύνθεσης των προσεγγίσεων που αφορούν όλους τους παραπάνω τομείς.

Η είσοδος για το κοινό και η παρακολούθηση και των τεσσάρων ημερών του συνεδρίου έχει καθοριστεί στο ποσό των 50 ευρώ. Η παρακολούθηση της τελετής ενάρξεως που θα γίνει αύριο Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου στις 7.00 μμ θα είναι δωρεάν (περιλαμβάνεται και συναυλία εγχόρδων από κουαρτέτο που παραχωρήθηκε ευγενώς απο τον Δήμο Αθηναίων).

Κατά την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου (Κυριακή, 15 Νοεμβρίου) από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2.00 μμ θα γίνει προβολή και σχολιασμός της κινηματογραφικής ταινίας του Κριστόφ Κισλόφσκι «Η διπλή ζωή της Βερόνικα». Σχολιαστές θα ειναι ο ψυχίατρος Στέλιος Κρασανάκης, ο καθηγητής Νίκος Τζαβάρας και η ψυχίατρος Χρυσή Γιαννουλακη. Η είσοδος για την προβολή της ταινίας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.