Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ανακοστολόγηση χωρίς μεγαλύτερο προϋπολογισμό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρουν από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, "προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται ότι το κόστος που προστίθεται με τις 86 νέες εξετάσεις, που πλέον καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού".

Και συνεχίζοντας σχολιάζουν για την ανακοστολόγηση ότι:

Οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση αποτελεί καίριο πλήγμα στην ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες ή «καταλήστευση» του πενιχρού εισοδήματος των «απλήρωτων» ιατρών μέσω μηχανισμών «κουρέματος» – clawback, που αγγίζει συχνά το 45-50% των δεδουλευμένων. Υπενθυμίζουμε ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί που παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παραμένουν ακόμη απλήρωτοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2010-2011, παρότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας που έχει ήδη εκτελεσθεί για άλλους κλάδους.

Απλήρωτοι παραμένουν και οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ για το μήνα Μάιο του 2016, ενώ εκκρεμούν ακόμη οι πληρωμές του 10% από το 2012 και εντεύθεν.

Και ενώ η ρευστότητα των ατομικών ιατρείων και εργαστηρίων βρίσκεται στο «κόκκινο», λόγω των χρεών προς τους προμηθευτές, τη μισθοδοσία προσωπικού, δάνεια και έξοδα συντήρησης ιατρικού εξοπλισμού, προστίθενται υπηρεσίες προς τους πολίτες, στα πλαίσια μιας «ανέξοδης» κοινωνικής πολιτικής με «καταλήστευση» πόρων από τους ιατρούς.

Από τη μία συντελείται συστηματική οικονομική καταστροφή του ιατρικού δυναμικού της χώρας, το οποίο οδηγείται σε μετανάστευση προς άλλες χώρες και από την άλλη η εξάπλωση των ομίλων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στην υγεία είναι ραγδαία και αλματώδης.

Η Πρόεδρος                 Ο Αντιπρόεδρος             Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου       Γεώργιος Σκρουμπής      Γεώργιος Πατριαρχέας