Συνάντηση Κικίλια – Μητσοτάκη στο Μαξίμου: «Για τον κοροναϊό υπάρχει εγρήγορση και έχουμε σχέδιο»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Ενημέρωση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα μέτρα ετοιμότητας της χώρας μας απέναντι στην απειλή του κοροναϊού, έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Μετά από συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου τον ενημέρωσαν για το ζήτημα του κορωναϊού, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι η χ΄λωρα μας είναι πλήρως προετοιμασμένη με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ συνέστησε να υπάρχει… εγκράτεια σχετικά με τη μετάδοση ειδήσεων που σπέρνουν τον πανικό.

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας, τόνισε:

«Ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις σε ό,τι έχει να κάνει με τον ιό. Εμείς, ως Υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχουμε κάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει προκειμένου η χώρα να είναι προετοιμασμένη, με βάση αυτά που δηλώνει και επικαιροποιεί κάθε μέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό που έχω να συστήσω ως Υπουργός Υγείας είναι ψυχραιμία, πιστή εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί προς όλες τις πλευρές και να παρακαλέσω επίσης για εγκράτεια σε σχέση με τη μετάδοση των ειδήσεων που έχουν να κάνουν με τον ιό. Η χώρα είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη. Εξηγήσαμε πολύ ειλικρινά μέσω των επαγγελματιών υγείας και των ειδικών λοιμοξιολόγων, ότι όπως ο ιός έχει πάει σε πολλές άλλες χώρες, μπορεί κάποια στιγμή να έρθει και στη χώρα μας. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Υπάρχει εγρήγορση και σχέδιο και αυτό εφαρμόζουμε πιστά».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, δήλωσε ότι υπάρχει 24ωρη επιφυλακή και μεγάλη ετοιμότητα:

«Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εικοσιτετράωρη επιφυλακή. Συλλέγουμε και αναλύουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε από όλο τον κόσμο και είναι δεδομένο ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Δύο είναι τα βασικά μηνύματα. Κατ’ αρχάς, οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη, είδατε πόσο σωστά διαχειριστήκαμε το χθεσινό δείγμα στο ΑΧΕΠΑ, που ήταν και το πρώτο επίσημα «ύποπτο» δείγμα. Έγινε η ανάλυση δώδεκα η ώρα το βράδυ και βγήκε το αρνητικό αποτέλεσμα. Το βασικό, όπως είπε και ο Υπουργός ο κ. Κικίλιας, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. Άρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας, δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Είμαστε έτοιμοι».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν