Συναγερμός σε ΑΧΕΠΑ και «Αλεξάνδρα» με ασυμπτωματικούς ασθενείς – Σε καραντίνα γιατροί και νοσηλευτές

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Ασυμπτωματικοί ασθενείς με COVID-19 έσπειραν τον πανικό σε δύο νοσοκομεία. Πρόκειται για δύο ασθενείς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που νοσηλεύονταν χωρίς μέτρα προστασίας, καθώς ο ένας δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα και έναν τρίτο ασθενή στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από τον κορωνοϊό, μετά από απόπειρα αυτοκτονίας και αφού εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς αποτελούν απειλή για τα νοσοκομεία. Με το άνοιγμα των τακτικών χειρουργείων, ασθενείς με κορωνοϊό απείλησαν να διασπείρουν τον ιό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Δύο ασθενείς που είχαν εισαχθεί για προγραμματισμένο χειρουργείο, ο ένας χωρίς συμπτώματα, αποδείχθηκε από τα επαναληπτικά τεστ ότι έπασχαν από τη νόσο COVID-19.

Η πρώτη ήταν ασθενής 70 ετών, η οποία νοσηλευόταν επί 10 ημέρες στην προπαιδευτική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ χωρίς συμπτώματα. Όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και υποβλήθηκε σε τεστ για COVID-19, αποδείχθηκε ότι ήταν θετική. Στην ίδια κλινική είχε μεταφεθεί στις 28/4 και ασθενής 81 ετών, ο οποίος, όμως, είχε ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού, αλλά βγήκε αρνητικός στο πρώτο τεστ.  Στο επαναληπτικό τέστ που έγινε στην προπαιδευτική κλινική αποδείχθηκε ότι έπασχε από τη νόσο COVID-19. Δεν αποκλείεται ο 81 ετών ασθενής να ήταν ο πρώτος που διέσπειρε τον ιό και νόσησε και η 70χρονη γυναίκα.

Στο νοσοκομείο επικράτησε πανικός. Η ιχνηλάτηση οδήγησε στο να διενεργηθούν τεστ στους υπόλοιπους 5 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην προπαιδευτική κλινική του νοσοκομείου. Επίσης, περισσότερα από 40 άτομα, γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές και τραυματιοφορείς υποβάλλονται σε τεστ, καθώς οι δύο αρχικοί ασθενείς νοσηλεύονταν χωρίς προφυλάξεις για τη νόσο COVID-19.

«Κανονικά οι 40 συνάδελφοι θα έπρεπε να βγουν σε καραντίνα, γιατί ακόμη και αρνητικά που αποδεικνύνονται τα τέστ τους κανείς δεν ξέρει αν σε λίγες ημέρες θα είναι θετικά, όπως συνέβη και με τον ασθενή», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

 Συνεγερμός στο «Αλεξάνδρα»: Ασθενής μετά από απόπειρα αυτοκτονίας αποδείχθηκε θετικός στον ιό

Την προηγούμενη Κυριακή ασθενής προσήλθε μετά από απόπειρα αυτοκτονίας και σε σοβαρή κατάσταση, στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», το οποίο εφημέρευε . Οι γιατροί τον διασωλήνωσαν και τον μετέφεραν στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Δεν είχε συμπτώματα κορωνοϊού και δεν αντιμετωπίστηκε με μέτρα προφύλαξης. Παρ’ όλα αυτά το προσωπικό του νοσοκομείου έλαβε δείγμα από τον ασθενή και προέκυψε από τα αποτελέσματα ότι ήταν θετικός στον ιό.

Δεκαπέντε άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», 6 γιατροί και 7 νοσηλευτές, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.