Σύλλογος ΚΕΦΙ: Παρουσίαση ιστοσελίδας για τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο

  • Ρούλα Τσουλέα
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ
Η ιστοσελίδα ενημερώνει τους ασθενείς με καρκίνο για τη νόσο και για τα δικαιώματά τους. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 στις 11 το πρωί.

Επίσημη παρουσίαση της ανανεωμένης ιστοσελίδας ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ θα κάνει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020. Η ιστοσελίδα αφορά τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο και παρέχει πολύτιμη πληροφόρηση στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της σελίδας του Συλλόγου ΚΕΦΙ στο Facebook.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος ΚΕΦΙ Αθηνών, η ιστοσελίδα ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ιδρύθηκε  για να προσφέρει σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά τους. Η πληροφόρηση αφορά:

  • Τα ποσοστά αναπηρίας
  • Τους κρατικούς οργανισμούς περίθαλψης
  • Τα φάρμακα και τις εξετάσεις
  • Τη νομοθεσία
  • Τα γενικά δικαιώματα των ασθενών
  • Τον κώδικα δεοντολογίας των γιατρών
  • Τη σωστή διαδικασία προσέγγισης και διεκδίκησης κάθε επιμέρους δικαιώματος

Νέες ενότητες

Η ιστοσελίδα ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ανανεώθηκε και προστέθηκαν δυο νέες ενότητες. Η μία αφορά την ποιότητα ζωής και η άλλη τον καρκίνο ως ασθένεια.

Στην ενότητα για την ποιότητα ζωής έχουν συμπεριληφθεί άρθρα με πρακτικές συμβουλές για την ψυχική ενδυνάμωση των ασθενών στην δύσκολη αυτή φάση της ζωής τους. Έχουν επίσης προστεθεί πληροφορίες για τη διατροφή και την άσκηση, που είναι απαραίτητες για την καθημερινή ζωή του ασθενούς.

Στην ενότητα «Η νόσος του καρκίνου» ο ασθενής μπορεί να βρει πληροφορίες για την ασθένεια, δοσμένες με λόγια απλά και κατανοητά. Φιλοδοξία του εγχειρήματος είναι να καλύψει τα κυριότερα είδη καρκίνου, αρχής γενομένης από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η μορφή καρκίνου με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην Ελλάδα. Εκτός από την πρόληψη, εξαιρετικά σημαντική για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας είναι η πρώιμη διάγνωση. Αυτή επιτυγχάνεται με στόχευση στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην σχετική ενότητα της ιστοσελίδας ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ, ο ασθενής μπορεί να βρει έγκυρες πληροφορίες για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως:

  • Το στάδιο της διάγνωσης
  • Τα είδη του καρκίνου του πνεύμονα
  • Τα είδη των διαθέσιμων θεραπειών
  • Οι ενδεχόμενες παρενέργειες των θεραπειών

Εύληπτο εργαλείο ενημέρωσης

Μελλοντικά θα συμπεριληφθούν στην ιστοσελίδα ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ και άλλα είδη καρκίνου. Στόχος είναι να αποτελέσει (σε συνδυασμό με τις ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει ο Σύλλογος στους ασθενείς) ένα εύληπτο και εύκολο στη περιήγηση ηλεκτρονικό εργαλείο για να μπορούν οι ασθενείς να κατανοήσουν και να διεκδικήσουν  το δικαίωμά τους στη ζωή και στη διεκδίκηση.

Η ιστοσελίδα ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας. Χορηγοί της ιστοσελίδας είναι οι εταιρείες MSD και Bristol-Myers Squibb.