«Συλλογική σύμβαση» πείνας για τους νέους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Επιτροπή του Οργανισμού Διαιτησίας και Μεσολάβησης του υπουργείου Εργασίας (ΟΜΕΔ) εξέδωσε απόφαση που έχει ρόλο συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές κλινικές. Και τα νέα για τους εργαζόμενους αυτούς είναι καλά και ...κακά!

 

Οι βασικές ρυθμίσεις της νέας συλλογικής σύμβασης έχει ως εξής:

-Η ισχύς της σύμβασης ξεκίνησε από τις 11 Ιουνίου 2015 και έληξε στις 11 Ιουνίου 2016. Η σύμβαση, δηλαδή, έχει ήδη λήξει και βρισκόμαστε σε περίοδο μετενέργειας (τρεις μήνες).

-Προβλέπεται μείωση 0,5% στον βασικό μισθό για όλους τους εργαζόμενους.

-Καταργείται το πενθήμερο και – με τη σύμφωνη γνώμη εργοδότη και εργαζόμενου – θα μπορεί το εβδομαδιαίο 40ωρο να κατανεμηθεί σε έξι αντί για πέντε μέρες.

-Αμφισβητείται η καταβολή επιδόματος εξομάλυνσης, το οποίο δίνεται από το 2012, ώστε η μείωση των αποδοχών που έγινε τότε να μην ξεπερνά το 15%.

-Ο βασικός μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου καθορίζεται στα 660 ευρώ μεικτά, από 630.

Όπως ανακοίνωσαν τα συμβούλια εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά, οι νέοι είναι τα θύματα, καθώς καταδικάζονται σε χαμηλούς μισθούς και ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα. Και καλούν τους εργαζόμενους σε σύσκεψη, στις 5 το απόγευμα της επόμενης Πέμπτης 23 Ιουνίου, με θέμα “Συλλογικές συμβάσεις εργασίας – Η διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ για τη συλλογική σύμβαση στις ιδιωτικές κλινικές και η οργάνωση της πάλης των εργαζόμενων”.