Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συνεχίζεται με δυσκολίες η ταυτοποίηση των σορών – Δημοσία δαπάνη οι κηδείες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σύγκρουση τρένων
Τι είπε η προϊστάμενη ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλίας για τα όσα βλέπουν οι γιατροί με τα μάτια τους.

Το σοκαριστικό δυστύχημα που συνέβη με την μετωπική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη συγκλονίζει όλη την Ελλάδα και όχι μόνον.

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Η προϊστάμενη ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλίας, Ρουμπίνη Λεοντάρη, περιέγραψε τα όσα ζουν από κοντά οι υπεύθυνοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου κατέφτασαν όχι μόνο τραυματίες, αλλά και οι σοροί των νεκρών.

«Είμαστε εδώ από τα ξημερώματα (στο νεκροτομείο στο Γ. Ν. νοσοκομείο της Λάρισας), έρχονται οι σοροί σιγά-σιγά, ήδη φτάσαμε στους 38 νεκρούς.

Υπάρχουν σοροί αναγνωρίσιμοι και σοροί μη αναγνωρίσιμοι. Τα περισσότερα είναι νέα παιδιά.

Όσον αφορά τους εδώ φορείς, επειδή είχαμε την ατυχία να αντιμετωπίσουμε και την τραγωδία των Τεμπών με τα 21 νεκρά παιδιά, αλλά και το ατύχημα του Μαλιακού κόλπου, πρέπει να πω ότι και η Περιφέρεια, ο κ. Αγοραστός και ο δήμος, προσπαθεί και ξενοδοχεία να εξασφαλίσει… τα αυτονόητα.

Πρέπει να πω ότι οι συγγενείς και γονείς αυτήν τη στιγμή δείχνουν μεγάλο κουράγιο γιατί είναι χρονοβόρος η διαδικασία της ταυτοποίησης, που πρέπει να τηρηθούν κάποια πρωτόκολλα.

Οι συγγενείς είναι στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου και μαζί τους είναι ψυχολόγοι, ψυχίατροι του νοσοκομείου, νοσηλευτές και γιατροί.

Είναι πολύ εξειδικευμένο το τι θα πει ο ψυχολόγος ανάλογα με το τι έχει χάσει ένας άνθρωπος. Μία γενική εικόνα θα σας πω: βιβλιογραφικά και στην πράξη ο θάνατος βιώνεται. Είναι κάτι που βιώνεται ως συναίσθημα».

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

Την απόφαση της κυβέρνησης να τελεστούν δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ανακοίνωσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Με αφορμή το συνταρακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έχει συγκινήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, οι Υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφασίζουν την τέλεση της κηδείας των θυμάτων με δημόσια δαπάνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης και Καραμανλής στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ψυχολογική υποστήριξη στους τραυματίες και στις οικογένειες των θυμάτων

φωτό: InTime