Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για επιζώντες, οικογένειες θυμάτων, διασώστες και εργαζόμενους στα τρένα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΛΕΑΝΑ
Τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη 6 έως 10 συνεδριών προσφέρει η γραμμή 10306 σε επιβάτες των τρένων, συγγενείς θυμάτων, ομάδες διάσωσης και εργαζόμενους της HELLENIC TRAIN.

Η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 και η Ομοσπονδία ΑΡΓΩ με τα στελέχη των φορέων μελών της βρίσκονται ήδη δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος του τρένου στα Τέμπη μετά από εντολή της Υφυπουργού αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας  Ζωής Ράπτη.

Ακολουθώντας τις βασικές μεθοδολογικές αρχές των Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας ήδη 152 επιβαίνοντες έλαβαν ένα τηλέφωνο υποστήριξης και συμπαράστασης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Γραμμής 10306 για την κάλυψη των αναγκών τους και την ανακούφιση τους από τις όποιες ψυχολογικές συνέπειες του δυστυχήματος. Προσφέροντας τους έτσι μια εκτόνωση μέσω της ενεργητικής ακρόασης, βασικές πληροφορίες για την κάλυψη των αναγκών και κάθε άλλη στήριξη.

Η ανταπόκριση των επιβατών ήταν πολύ θετική γιατί ένιωσαν ότι έχουν υποστήριξη και δεν είναι αβοήθητοι. Τα στελέχη της Γραμμής τους ενημέρωσαν ότι μπορούν να καλέσουν οποιαδήποτε στιγμή νιώσουν άσχημα το 10306 όλο το 24ώρο και να ζητήσουν είτε εξ αποστάσεως από την Γραμμή είτε δια ζώσης υποστήριξη από τις μονάδες ψυχικής υγείας των φορέων μας καθώς επίσης και ότι θα τους ξανά καλέσουμε άμεσα για να μας ενημερώσουν για τυχόν ανάγκες και για το πως αισθάνονται.

Για όλους έχει προετοιμαστεί εξ αποστάσεως διαδικτυακή εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη 6 έως 10 συνεδριών μέσω της Γραμμής 10306 καθώς και ειδικές παρεμβάσεις υποστήριξης των εμπλεκόμενων από τις ομάδες διάσωσης, τους εργαζόμενους της  Hellenic Train  που βιώνουν οξύ στρές φροντίζοντας να τους ενισχύσουμε την ψυχική ανθεκτικότητα και να αποτρέψουμε την εδραίωση αρνητικών συμπτωμάτων που μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές όπως το μετατραυματικό στρες.

Παράλληλα στελέχη των φορέων ψυχικής υγείας: ΘΕΨΥΠΑ, Αποστολή, Σύλλογος γονέων κηδεμόνων και φίλων αυτιστικών ατόμων Ν.Λάρισας, Συνειρμός, Δίοδος, ΕΠΑΨΥ, ΙΑΣΙΣ, ΕΨΥΚΑ και
ΠΕΨΑΕΕ παρέχουν υποστήριξη επί τόπου στο Γ.Ν.Ν. Λάρισας τόσο σε συγγενείς θυμάτων όσο και σε νοσηλευόμενους επιβάτες όλο το 24ώρο καθώς και διαδικτυακά.

Για την Ομοσπονδία ΑΡΓΩ

Μενέλαος Θεοδωρουλάκης
Υπεύθυνος Έργου Γραμμή 10306

6944291331