Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών ΜΕΘ: “Μητέρα και κόρη στην ίδια Μονάδα χωρίς να ξέρει η μία για την άλλη” (Video)

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Οι πιο αξιόπιστοι και αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες των επιπτώσεων της covid19 είναι οι γιατροί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί της πρώτης γραμμής στη Βόρεια Ελλάδα εξιστορούν συγκινημένοι τις συγκλονιστικές στιγμές που έχουν ζήσει, κυρίως κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Mητέρα και κόρη στην ίδια ΜΕΘ, απέναντι η μία από την άλλη, χωρίς να το γνωρίζουν. Τριανταεπτάχρονος αντιεμβολιαστής χάνει τη ζωή του, μία μέρα πριν από τη γέννηση του πρώτου του παιδιού.

Είναι μόνο κάποιες, από τις πρωτοφανείς εμπειρίες που έχουν βιώσει οι γιατροί των ΜΕΘ και οι οποίες έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στην ψυχή τους.

Το μήνυμα που εκπέμπουν όλοι για τον εμβολιασμό, είναι ηχηρό. «Ελάχιστοι είναι οι εμβολιασμένοι ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», όπως λένε.

Δείτε τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών – ηρώων της πανδημίας, τους γιατρούς των ΜΕΘ, στο αφιέρωμα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της καμπάνιας του #εμβολιαΖΩ.

Μηλίτσα Μπιζάνη, Διευθύντρια ΜΕΘ “Παπανικολάου”

«Αυτό που με έχει συγκλονίσει είναι μια περίπτωση, που νοσηλεύαμε μητέρα και κόρη. Συνήλθε πρώτη η μητέρα και το πρώτο πράγμα που είπε ήταν “είναι και το παιδί μου άρρωστο, τί κανει;”. Και το παιδί της ήταν απέναντι, αλλά δεν της λέγαμε ότι ήταν απέναντι, της λέγαμε μόνο ότι πάει καλά. Γιατί σίγουρα θα αναστατωνόταν όταν θα την έβλεπε διασωληνωμένη».

«Το άλλο πράγμα που με έχει συγκλονίσει είναι ότι πολλές φορές εμείς νοσηλεύαμε το ένα μέλος της οικογένειας και το άλλο μέλος της οικογένειας νοσηλευόταν σε κάποιο άλλο νοσοκομείο, ή σε κάποιο άλλο τμήμα του νοσοκομείου μας. Κι ενώ ο δικός μας ασθενής πήγαινε καλά, μαθαίναμε ότι ο άλλος συγγενής του, είχε καταλήξει».

Γιάννης Κατσιαδράμης, Διευθυντής 402 ΓΣΝΑ

«Θα σας πω το πιο χαρακτηριστικό που μου έχει συμβεί και με έχει συγκλονίσει. Τριανταεπάχρονος ασθενής, αρνητής του εμβολιασμού, στην περίοδο Απριλίου – Μαϊου, ο οποίος διεκομίσθη σε μας από άλλο νοσοκομείο, λόγω ελλείψεως κλίνης ΜΕΘ και ο οποίος μετά από ένα περίπου μήνα νοσηλείας -37 χρονών- απεβίωσε. Το τραγικό είναι ότι μια μέρα πριν το θάνατό του, γεννήθηκε το πρώτο του παιδί…»

Ελένη Αντωνιάδου, Διευθύντρια ΜΕΘ “Γ. Γεννηματάς”

«Στη Βόρεια Ελλάδα χάσαμε πολλούς νέους ανθρώπους. Η ζωή έχει σημασία σε κάθε ηλικία. Όταν όμως, χάνουμε νέους μετά από τόση προσπάθεια και αγώνα, η ψυχική καταπόνηση είναι πολύ μεγάλη, η θλίψη είναι πολύ βαθιά, δύσκολα επανέρχεται το θυμικό μας».

Γλυκερία Βλαχογιάννη, Διευθύντρια ΜΕΘ “Άγιος Δημήτριος”

«Τα ποσοστά θνητότητας είναι πάρα πολύ ψηλά, αγγίζουν πάνω από 60 με 70% παγκόσμια κι αυτό είναι λυπηρό και δεν αφορά μόνο ασθενείς με προβλήματα υγείας, αλλά και νέους ανθρώπους».

Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια ΜΕΘ “ΑΧΕΠΑ”

«Στους 500 ασθενείς που έχουμε νοσηλεύσει μέχρι τώρα, στο τελευταίο δίμηνο ήταν μόνο 2 εμβολιασμένοι, αλλά είχαν υποκείμενα νοσήματα και δεν είχε περάσει το χρονικό διάστημα της ασφάλειας των τριών εβδομάδων μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους».

Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ “Παπανικολάου”

«Δουλεύω στη ΜΕΘ σχεδόν 35 χρόνια. Ποτέ δεν έχω ξαναδεί μια πάθηση τέτοια, λοιμώδη, μεταδοτική, που να προκαλεί τόση μεγάλη ζημιά στους ανθρώπους. Η Μονάδα μου είναι γεμάτη με συμπολίτες μου με βαριά νόσο από κορονοϊό, που -δυστυχώς- δεν έχουν εμβολιαστεί. Κι είμαστε πάρα πολύ τυχεροί σαν ανθρωπότητα που τόσο γρήγορα βγήκε ένα εμβόλιο, το οποίο προστατεύει από 95 έως 98%, από τη θανατηφόρο επιπλοκή. Αυτό που ενδιαφέρει δηλαδή όλους μας»

Ελένη Μουλούδη, Διευθύντρια ΜΕΘ “Ιπποκράτειο”

«Στη δική μας μονάδα, από τα 200 περίπου περιστατικά μόνο ένα ήταν εμβολιασμένο, το οποίο ήταν σε φοβερή καταστολή λόγω πολύ μεγάλης χημιοθεραπείας λόγω καρκίνου, το οποίο πήγε καλά. Οι ηλικίες έχουν κατέβει στη ΜΕΘ, από 25 έως 50 ετών, το οποίο είναι η πλειονότητα των ασθενών στη ΜΕΘ»

Ευάγγελος Πέρτσος, Διευθυντής ΜΕΘ “Άγιος Παύλος”

«Τις μεταλλάξεις τις νικάνε τα εμβόλια. Αν αφήσουμε όμως να κυκλοφορεί ο ιός, θα δημιουργηθούν ενδεχομένως νέες μεταλλάξεις που δεν θα τις πιάνουν τα εμβόλια. Μετά τι γίνεται; Όσο γρηγορότερα χτιστεί αυτή η ανοσία και εξαφανιστεί ο ιός, τόσο καλύτερα θα είναι. Δεν θα έχουμε τον κίνδυνο μεταλλάξεων στα εμβόλια».

Τζίνα Λεπτοκαρίδου – Λακασά, Διευθύντρια ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ

«Δεχόμαστε τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα. Για μας σημαντικό είναι ο ασθενής να μεταφερθεί με ασφάλεια»

Σουζάνα Ανίσογλου, Διευθύντρια ΜΕΘ “Θεαγένειο”

«Εμείς το βιώσαμε όχι ως Covid το νοσοκομείο, αλλά ως post Covid, δηλαδή μετά την αρνητικοποίηση του ασθενή από τη νόσο Covid. Πιστέψτε με ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι ακόμη ταλαιπωρούνται ακόμη κι από το πρώτο κύμα της πανδημίας».

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

«Οι γιατροί έχουν νοσήσει και έχουν χάσει τη ζωή τους γιατί είναι πιο εκτεθειμένοι στον ιό. Η άρνηση του εμβολιασμού, είναι άρνηση της πραγματικότητας. Το μόνο που μπορούμε να προκαλέσουμε με τον μη εμβολιασμό μας είναι ζημιά σε μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα».

Νίκος Νίτσας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

«Ξεκινήσαμε την καμπάνια «εμβολιάζω» για να αποδείξουμε στους συμπολίτες μας την ασφάλεια και την αξιοπιστία των εμβολίων. Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της πανδημίας, από την οποία μπορούμε να ξεφύγουμε μόνο, με τον εμβολιασμό όλων μας».

Δείτε το video με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των γιατρών:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν